Avhandling i kostvetenskap kastar nytt ljus över mat- och hälsoutbildning i skolämnet hem- och konsumentkunskap

Gita Berg, har studerat undervisning och lärande i skolämnet hem- och konsumentkunskap. Hennes avhandling Beyond the plate – Food and health, aesthetics and meaning-making in home and consumer studies undersöker undervisning och lärande om mat och hälsa med särskilt fokus mot estetik.

Avhandlingen visar hur estetiska erfarenheter kopplade till exempelvis smak och visuell presentation kan spela en avgörande roll för elevers lärande. Det ges exempel på hur maten blir en central aktör i klassrummet och hur elevernas fokus på ögonblickets njutning står i kontrast till lärarnas mer långsiktiga mål kring mat och hälsa. Utifrån resultaten diskuteras hur lärare kan dra nytta av estetiska aspekter i mat- och hälsoutbildning för att skapa mer engagerande och meningsfulla lärandemiljöer.

Sammanfattningsvis synliggör avhandlingen estetikens betydelse i utbildning om mat och hälsa. Genom att erbjuda konkreta strategier för att utveckla undervisningspraxis är avhandlingen ett betydelsefullt bidrag i strävan mot att främja meningsfullt lärande i hem- och konsumentkunskap och en holistisk förståelse av mat- och hälsoutbildning

Disputationen äger rum den 14 juni klockan 09.00 i sal A1:111a på Biomedicinskt centrum, Uppsala universitet. Opponent är professor Päivi Palojoki från Helsingfors universitet.

Länk till avhandlingen i DiVA: https://uu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1850918&dswid=-4476

Gita Berg och Handledare Ylva Mattsson Sydner

Gita Berg (t.h.) med sin handledare Ylva Mattsson Sydner vid den traditionsenliga spikningen av avhandlingen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin