EHRrors Project

GenAI team

Sammanhang

Journalen på nätet har blivit en central del av patientcentrerad vård i Sverige. Denna tjänst hjälper vårdpersonal att engagera patienter och ger patienter möjlighet att fatta informerade beslut om sin vård. Dock är journalen på nätet ofta fylld med fel, så kallade "journalfel".

Journalfel kan variera från mindre felaktigheter till allvarliga informationsluckor, och de är vanliga. Enligt våra uppskattningar har varannan patient upptäckt ett allvarligt journalfel, och även om många inom vården förväntar sig att journalen kan innehålla fel, gör sannolikt inte patienter det. Forskning om vilka typer av data i journalen som är felaktiga och vilka patienter som löper störst risk att möta dessa fel är begränsad till USA. Lite är känt om journalfel i Sverige, liksom om hur dessa fel påverkar patienter och vårdpersonal.

Om projektet

Målet med projektet är att fylla denna viktiga kunskapslucka genom att besvara fyra forskningsfrågor:

  1. Vilka typer av information i journalen har patienter identifierat som felaktiga, inexakta eller allvarligt bristfälliga?
  2. Vilken påverkan, om någon, har kön, ålder och diagnoser på mötet med olika typer av journalfel?
  3. Vilken påverkan, om någon, har journalfel på patienter, med fokus på användningen av 1177 Journalen, relationen med vårdpersonal och upplevelsen av vården?
  4. Vilken påverkan, om någon, har journalfel på vårdpersonal, med fokus på arbetsmiljö, relation till patienter och rättsliga frågor?

Projektet är av stor samhällelig betydelse eftersom journalfel utgör en betydande patientsäkerhetsrisk genom att undergräva vårdpersonalens kvalitetsarbete och sannolikt påverka deras arbetsmiljö negativt. Projektet kommer att medverka till att skapa utbildningsmaterial (journalfelsdatabas och fallstudier om journalfel) baserat på ett evidensbaserat klassificeringsramverk för journalfel, vilket kommer att bidra till ökad allmän medvetenhet, fortbildning för vårdpersonal och vägleda policyuppdateringar.

Utbildningsmaterialet kommer att vara tillgängligt på projektets webbsida

Kontakt

Om du har frågor eller är intresserad av att delta i projektet, kontakta projektledaren: Anna Kharko

  • Karolinska Institutet (KI)
  • Inera

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin