Välkommen till ett möte med dig i fokus
Skola, Vänner, Sömn, Kost, Snapchat, Träning. Det är mycket du måste få med i mixen för att må på topp. Men hur ska vi göra för att nå hela vägen fram? Måndag 18 november välkomnar Farmaceutiska fakulteten Uppsalas gymnasieskolor till en unik arena där elever, lärare och experter tillsammans tar ut vägen till en hållbar livsstil.

Att växa upp i vår tid är inte helt enkelt. Den nationella studien Skolbarns Hälsovanor konstaterar att tonåringars psykiska mående når allt lägre nivåer. Bris Årsrapport 2024 redovisar att ungdomarnas framtidstro ersätts av oro och hopplöshet. Å andra sidan fastslår internationella jämförelser att Sverige är ett land med goda förutsättningar att må bra. Alltså är det hög tid att vi ger våra barn och unga verktygen att välja rätt i vardagen.
Projektet Det Syns Inte (Hur Man Mår) frågade nyligen 2700 svenska gymnasie- och högstadieelever om deras digitala vanor och mående. Svaren visar att många kämpar med ångest och jobbiga tankar. Likaså att en bidragande anledning är en närmast gränslös användning av skärmar där 73 procent av alla ungdomar upplever att de tillbringar för mycket tid online. Att flickor generellt skattar sitt mående lägre än pojkar tycks höra samman med att många flickor jämför sig med material de möter i sociala medier: Ytterligare en studie visar att 8 av 10 kvinnor i åldrarna 16 till 29 år har kroppskomplex som begränsar deras vardag.
Problematiken förstärks av att varannan tonåring flyr till sociala medier för att slippa de jobbiga känslorna och att ta tag i sina utmaningar. Cirkeln sluts av de studier som visar att ökad tid med skärmar, och i synnerhet sociala medier, stör möjligheten att utveckla en sund självbild. Med skärmtiden minskar också utrymmet för fysisk aktivitet. Studier vid Gymnastik- och idrottshögskolan visar att endast var femte barn i Sverige – och var tionde 15-årig flicka – når rekommendationerna, vilket är lägst i Norden.

73 procent av alla unga upplever att de tillbringar för mycket tid online
Våra nya (o)vanor har även nått klassrummen och sovrummen. OECD-statistik fastslår att Sverige är sämst i Europa på klassrumsdisciplin, att var tredje elev distraheras av andras digitala verktyg och att media-multitaskande under läxläsning hämmar kunskapsinhämtningen. Nattetid tar många unga med sig mobilen i sängen och effekten är tydlig: I gymnasiets årskurs tre sover var tredje flicka sex timmar eller mindre på vardagar – kliniskt klassat som sömnbrist – och en majoritet av alla unga kvinnor vittnar om återkommande sömnproblematik.
I takt med att timmarna framför mobilen ökar försämras vår koncentrationsförmåga som de senaste 20 åren minskat från 150 till 47 sekunder. Även här pekar flera studier ut de digitala plattformarnas intensiva tempo som starkt bidragande. Innehåll designas för att skapa beroenden och våra hjärnor reagerar som på en drog: Bara en TikTok till. Dessvärre innehåller nästa video inte alltid bästisens senaste uppdatering. Till den digitala världens många nya fenomen hör ”Krimfluencers”, polisens ord för gängkriminella som via sociala media och musikvideos skapar effektiva kontaktytor mot de barn och unga där gängen har sin framtida rekryteringsbas.
Där sätter vi punkt. Istället vänder vi blicken framåt. Till en plats där vi i dialog med ungdomar hjälper dem att bygga kunskapen de behöver för att hitta vägen till en förnyad framtidstro. Måndag 18 november inbjuder Uppsala universitet och Farmaceutiska fakulteten regionens gymnasieelever och lärare till en förmiddag med fokus på kunskap för livet. I Universitetsaulan möter vi ett urval av landets främsta experter som är på plats för att ge tips och besvara elevernas frågor för att forma en hållbar livsstil.
Självklart är det helt gratis. Anmäl er nu till unik mötesplats så ses vi snart!
Mathias Hallberg
Dekanus, Farmaceutiska fakulteten
018-471 4141, Mathias.Hallberg@farmbio.uu.se
Anja Sandström
Prodekan, utbildning på grundnivå och avancerad nivå
018-471 5026, Anja.Sandstrom@ilk.uu.se
Tid Måndag 18 november 2024, kl. 09.00–12.00
Plats Universitetsaulan, Biskopsgatan 3, Uppsala
Anmälan: EVENEMANGET ÄR FULLBOKAT!