Kulturnatten: Våldtäkt i litteratur och verklighet
- Datum: 14 september 2024, kl. 20.00–21.30
- Plats: Universitetshuset, Sal X
- Typ: Föreläsning, Kulturevenemang
- Föreläsare: Sigrid Schottenius Cullhed, docent och universitetslektor i litteraturvetenskap • Daniela Lillhannus, doktorand i litteraturvetenskap • Viktor Mauritz, leg. psykolog vid Röda Korset
- Webbsida
- Arrangör: Konst Läkekonst Uppsala
- Kontaktperson: Ola Nordenfors
Offer för sexualbrott behöver ofta en samtalskontakt för att bearbeta sina trauman, men har den klassiska litteraturen gjort våldtäkter till något vi helst talar tyst om? Vid Konst läkekonst lördag 14 september möter vi psykologen Viktor Mauritz och litteraturvetarna Sigrid Schottenius Cullhed och Daniela Lillhannus som tillsammans tar ett tvärvetenskapligt grepp om ett mångfacetterat ämne.

VÅLDTÄKT I LITTERATUR OCH VERKLIGHET
Våldtäkter utgör en reell och komplex utmaning i hela vårt samhälle. Under en vanlig dag i augusti hann svenska media rapportera om en man som häktats för våldtäkt på äldre kvinna, en tonårstjej som åtalas för våldtäkt mot barn och en kamsportare åtalad för att ha våldtagit en tiktokare. Hur personer som utsätts för sexuella övergrepp reagerar skiljer sig mellan individer, men upplevelsen rymmer ofta både skuld och skam oavsett vetskapen att förövaren bär allt ansvar.
Trots att samtal utgör ett centralt inslag i flera traumaterapier beskrivs våldtäkt ofta som en offentlig hemlighet – något vi alla känner till men ingen talar om. Detta tillskrivs bland annat hur litterära verk skildrat sexuellt våld, och på Kulturnatten möter vi Sigrid Schottenius Cullhed, universitetslektor i litteraturvetenskap, som i en nyutgiven bok skärskådar en rad återgivningar av myten om kung Tereus som efter att ha våldtagit sin svägerska Filomela skär av hennes tunga för att hemlighålla sitt brott. Vi gästas också av Daniela Lillhannus som i ett pågående doktorandprojekt studerar våldtäktsrelaterade trauman i samtida nordisk och amerikansk fiktion.
Personer som utsatts för sexualbrott erbjuds idag stöd och hjälp hos flera olika aktörer som tillhandahåller en mängd olika behandlingar för att bearbeta de trauman som kan uppstå. Gemensamt för metoderna är att processen ofta slukar stora mängder energi, något som i sin tur kan medföra ytterligare sociala, ekonomiska och personliga konsekvenser för den drabbade. På Kulturnatten berättar leg. psykolog Viktor Mauritz om olika vägar tillbaka till en fungerande tillvaro.
KONST LÄKEKONST VÄLKOMNAR
Sigrid Schottenius Cullhed är docent och universitetslektor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet har publicerat en rad böcker och artiklar och drev 2020-2023 det av Vetenskapsrådet finansierade projektet Filomelas återkomster: Antik mytologi och våldtäkt som offentlig hemlighet. Sigrid ingår också i ledningsgruppen för Womher, Uppsala universitets centrum för kvinnors psykiska hälsa.
Daniela Lillhannus är doktorand i litteraturvetenskap vid Uppsala universitets tvärvetenskapliga forskningscentrum Womher. Danielas fokuserar sitt arbete på våldtäktsrelaterat trauma i samtida nordisk och amerikansk fiktion, med fokus på narrativ där traumat skildras som ett spöklikt tillstånd.
Viktor Mauritz är leg. psykolog vid Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade i Uppsala där han bland annat möter barn och vuxna som traumatiserats till följd av tortyr, krig eller flykt.
KONTAKT
Ola Nordenfors, universitetslektor
Litteraturvetenskapliga institutionen
Ola.Nordenfors@littvet.uu.se
text: Magnus Alsne