Mytomspunnen universalmedicin i praktfull comeback
Då UU Innovation presenterade 2022 års mottagare av utmärkelsen Attraktivt innovationsprojekt höjdes både ett och annat ögonbryn. Bland vinnarna stod två forskare som återskapat ett tre hundra år gammalt mirakelelixir. Idag är Hjärnes Testamente en hett eftertraktad bitter som snart får fint sällskap i barskåpet.
(Bild borttagen) Hjärnes Testamente. Anno 2023.
Under 1600-talets senare del har den svenske alkemisten Urban Hjärne storslagna planer: Han ska finna De Vises Sten. Ämnet som ger guld och botar all sjukdom. Sökandet blir dock inte helt fruktlöst. Längs vägen skapar han ursprunget till den mytomspunna universalmedicin som ska gå till historien som Hjärnes Testamentes Droppar. Ryktet om dess undergörande förmågor når snabbt långt bortom Sveriges gränser och receptet hamnar med tiden i Frans Josef I av Österrikes ägo. En historia som idag, mer än tre sekler senare, tagit ännu en oväntad vändning då två svenska forskare återskapat elixiret som en digestif. Och finsmakarna ger tummen upp!
– Hösten 2022 lanserade vi Hjärnes Testamente, och såväl en svensk Master Blender som en hockeylegend var mycket positiva. När dessutom Carl-Jan Granqvist berömde vår produkt i Vetenskapsradion Historia tog försäljningen fart på allvar. Innan vi visste ordet av hade vi sålt hela lagret, men nu har vi fyllt på och hoppas sälja ytterligare 2000 flaskor i år. En utmaning är att många blir så förtjusta i förpackningen att de inte öppnar den. Å andra sidan är det väl bra ur ett hälsoperspektiv, säger Nils-Otto Ahnfelt, forskare vid Farmaceutiska fakulteten.
(Bild borttagen) Nils-Otto Ahnfelt (tv) och historiker Hjalmar Fors
Drycken, som nyligen nådde Systembolagets hyllor preciserar Nils-Otto till en modern rekonstruktion av Hjärnes skapelse. Omsorgsfulla skrifttolkningar och sensoriska analyser antyder spår av både opium och huggormskött, i vår tid omöjliga ingredienser som fått ersättas med bland annat kinesisk rabarberrot. Extraktet framställs för hand vid Tevsjö destilleri i Hälsingland och resultatet rör sig i gränslandet mellan likör, whiskey och underberg.
– En lätt sötma, behaglig eftersmak och naturligtvis ett sting av bitter, för som Linné sa: annars är det ingen medicin. Vi är helt enkelt otroligt nöjda, och det är en spännande resa att ta del av. Plötsligt är vi entreprenörer med en prisbelönt produkt som både väcker intresse och ger mersmak. Vi har redan börjat skissa på en ny produkt med ett lika fascinerande förflutet, och går allt planenligt får Hjärnes Testamente smakfullt sällskap i barskåpet redan 2024.
FAKTA
- Urban Hjärne (1641-1724) var en av sin tids mest berömda svenskar. Han var kunglig livläkare, en framstående vetenskapsman och dessutom alkemist.
- Hjärnes Testamentes Droppar skapades kring sekelskiftet 1700 och såldes traditionellt i små flaskor vars innehåll droppades i alkohol eller te.
- Apotekare Nils-Otto Ahnfelts och historiker Hjalmar Fors version av Hjärnes Testamente innehåller drygt 70 utvalda ingredienser från växtriket.
MER INFORMATION
KONTAKT
(Bild borttagen) Nils-Otto Ahnfelt, Gästforskare
Institutionen för farmaceutisk biovetenskap
Nils-Otto.Ahnfelt@farmbio.uu.se
Text: Magnus Alsne, Foto: Antidotarium, privat