Uppsala universitet redo för Cerebrovascular Biology 2023

Med forskning i framkant och svenskt midsommarfirande i vikingamiljö som extra dragplåster är Uppsala universitet redo att stå värd för Cerebrovascular Biology 2023, ett internationellt toppmöte som samlar 350 deltagare från fem kontinenter.

(Bild borttagen) Delar av arrangörskommittén: Irena Loryan, Peetra Magnusson, Christer Betsholtz, Stina Syvänen och Margareta Hammarlund-Udenaes

Sjukdomar i hjärnans blodkärl – så kallade Cerebrovaskulära sjukdomar – orsakar idag tolv procent av alla dödsfall i Sverige vilket gör dem till den tredje vanligaste dödsorsaken i vårt land. Samtidigt gör den  internationella forskningen viktiga framsteg, inte minst vid Uppsala universitet där ett antal grupper arbetar längs fältets absoluta frontlinje, och 18-22 juni välkomnar de kollegor från hela världen till konferensen Cerebrovascular Biology 2023.

– Det här är ett internationellt toppmöte som efter en pandemipaus återvänder i stor stil. Redan i maj nådde vi taket för antalet deltagare lokalerna klarar, och räknar just nu till representanter för 30 länder i fem kontinenter. Uppsala universitets mycket starka renommé i vår disciplin bidrar utan tvekan till det stora intresset, och vi mottog nyligen önskemål från en Japansk delegation om att anlända tidigare för att besöka den Farmaceutiska fakulteten, säger Irena Loryan, forskare vid Institutionen för farmaci.

Arbetet med mötets vetenskapliga innehåll påbörjades redan 2019 – då Uppsala erhöll förtroendet att stå värd för den kommande konferensen – och arrangörskommittén kan idag presentera ett program som löper hela vägen från tidig preklinisk forskning till nya behandlingsmöjligheter. Listan över bekräftade föreläsare vid Uppsala Konsert & Kongress rymmer såväl Uppsalas främsta inom fältet som flera internationella portalfigurer.

(Bild borttagen) Margareta Hammarlund-Udenaes

– Vi är oerhört nöjda med programmet som balanserar aktuella framsteg med stundande utmaningar. Alla punkter är på förhand mycket intressanta, men naturligtvis är det vissa huvudtalare som vi är extra glada över att välkomna till Uppsala. Till exempel Katerina Akassoglou från San Fransisco vars resultat banar väg för en rad nya behandlingar, liksom Robert Thorne vid Denali Therapeutics och University of Minnesota och hans arbete med att ta stora läkemedelsmolekyler förbi blod-hjärnbarriären, säger Margareta Hammarlund-Udenaes, professor em. vid Institutionen för farmaci.

Arrangörskommittén lägger, i samarbete med Destination Uppsala, även stor vikt vid skapa en helhetsupplevelse för sina internationella gäster. Såväl aktiviteter som miljöer utgör ett urval av det bästa staden har att erbjuda: Från inledningen i universitetshusets historiska fakultetsrum till konferensmiddagen i Rikssalen på Uppsala Slott. Att mötet förlagts i anslutning till den svenska midsommarhelgen är ingen tillfällighet.

– En framgångsrik konferens av det här slaget genererar i princip ovärderlig goodwill för det arrangerande universitetet. Vid sidan av vår forskning väcker Uppsalas historia stort intresse, och över 100 deltagare har redan valt att förlänga sin vistelse för att uppleva midsommarfirandet i Gamla Uppsala. Våra juniora forskare gör ett imponerande arbete med det sociala programmet, och vi vet att det här är ett tillfälle som kommer att ge dem många viktiga kontakter i deras framtida karriärer, säger Irena Loryan.

FAKTA

  • Konferensen Cerebrovascular Biology 2023 äger rum 18-22 juni i Uppsala.
  • Uppsala universitet fick förtroendet att stå värd för konferensen i samband med Cerebrovascular Biology 2019 som ägde rum i Miami (USA).
  • Bland de forskare från Uppsala universitet som föreläser vid Cerebrovascular Biology 2023 återfinns Christer Betsholtz, Anna Dimberg och Dag Sehlin – samt Irena Loryan som föreläser vid Satellite Symposium Signal Transduction at the Blood-Brain Barriers.

MER INFORMATION

KONTAKT

(Bild borttagen) Margareta Hammarlund-Udenaes, Professor em.
Institutionen för farmaci
Margareta.Hammarlund-Udenaes@farmaci.uu.se

(Bild borttagen) Irena Loryan, Forskare
Institutionen för farmaci
Irena.Loryan@farmaci.uu.se

Text: Magnus Alsne, foto: Oscar Engström, Mikael Wallerstedt, privat

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin