Christel Bergström: ”Uppsalas Life science-miljöer håller högsta internationella klass”
Med en virtuell tarm och en trimmad 3D-printer är Christel Bergström på god väg att förändra läkemedelsmarknaden i grunden. ”Vi är ute på en otroligt inspirerande resa som inte vore möjlig någon annanstans än här i Uppsala”, konstaterar hon från det egna laboratoriet i hjärtat av de svenska livsvetenskaperna.
(Bild borttagen) Christel Bergström, professor i molekylär galenisk farmaci
Hur långt är steget från antikens visdom till en digital tarm med potential att revolutionera den moderna läkemedelsutvecklingen? Ganska exakt 248 mil. I alla fall om du väljer fågelrutten från Pergamon – där Klaudios Galenos som gav namn åt den galeniska farmacin föddes – till Uppsala Science Park – där Christel Bergström 1894 år senare skapat en vetenskaplig innovation som ger ett effektivt alternativ till djurförsök. Med ett besök i den Bergströmska barndomens Småland blir det knappt 18 mil extra.
– När man växer upp i den småländska företagarmyllan står en akademisk karriär sällan högst på listan. Själv skulle jag bli musiker med siktet ställt på saxofonen. Men ibland tar livet en annan riktning än tänkt. I mitt fall ledde det till Uppsala och Apotekarprogrammet. Där blev läkemedelsindustrin det självklara slutmålet. Åtminstone till den dag jag upptäckte galeniken, konstaterar Christel Bergström, professor i molekylär galenisk farmaci vid Uppsala universitet.
Det nyväckta intresset tog henne 744 mil västerut. Närmare bestämt till den amerikanska prärien och University of Kansas. Här, i staden Lawrence, tog den svenska studenten plats i läkemedelslaboratoriet. Projektet hon fick i händerna visade sig vetenskapligt svårnavigerat och resultaten uteblev. Men ryktet om den ambitiösa och envisa examensarbetaren nådde hela vägen över Nordatlanten. Väl tillbaka på Uppsalaslätten erbjöds Christel en doktorandposition i Per Arturssons forskningsmiljö.
(Bild borttagen) I det egna laboratoriet på BMC
– En forskarutbildning i Pers korridor innebar mycket av både ansvar och frihet. När du arbetar nära en forskare på hans nivå är de vetenskapliga frågeställningarna komplexa och varje medlem förväntas ta egna initiativ. Samtidigt fick jag tillgång till avancerade infrastrukturer och ett nätverk befolkat av världens främsta i vårt fält. Som ung doktorand var det en oerhört lärorik och värdefull erfarenhet, säger Christel Bergström.
Idag, tjugo år efter disputation leder Christel sin egen forskargrupp med 25 medarbetare från fjorton länder. Parallellt driver hon SweDeliver, ett forsknings- och kompetenscentrum med fokus på läkemedelstillförsel som har hela världen som rekryteringsbas. Målbilden är klar: Inom överskådlig tid ska centret vara etablerat längs vetenskapens absoluta frontlinje. Flera externa bedömare intygar att horisonten verkligen är inom räckhåll.
– För mig är styrkan i SweDeliver – där vi samarbetar med sexton industripartners – precis som i mitt eget team att vi alla delar och strävar mot ett gemensamt mål. Vill vi rekrytera de största talangerna kan vi inte bara leta i Uppsala, men utan en tydlig värdegrund går synergieffekten i mötet mellan olika kulturer lätt förlorad. Jag är övertygad om att många svenska universitet, inte minst Uppsala, skulle vinna mycket på gemensamma processer för att välkomna nya medarbetare, istället för att som idag förlita sig till den enskilda gruppen.
(Bild borttagen) Vid installationsföreläsningarna 2021
Själv äntradeChristel ännu en främmande kultur då hon år 2010 flyttade med familjen de 1561 milen till Australien och Monash University. Som redan etablerad forskare intog hon en senior position, och när hon två år senare återvände till Biomedicinskt Centrum var det med både nya idéer och långtgående internationella kontaktnät i bagaget. Och, kanske viktigast av allt, en fördjupad förståelse för värdet av de närmast unika förutsättningar Uppsala Science Park erbjuder livsvetenskaperna.
– Ska du bedriva farmaceutisk forskning i Sverige är Uppsala universitet tveklöst rätt plats. Inom några minuters promenad från BMC ligger Ångström- och Rudbecklaboratorierna, Läkemedelsverket, Akademiska sjukhuset och UU Innovation. Vi interagerar i en miljö som håller högsta internationella klass, men har också förblivit lite av en okänd pärla för omvärlden. Rätt paketerat ger det oss ett svårtrumfat erbjudande i den globala dragkampen om spetskompetens och lovande projekt.
Kanske är Bergström Lab den bästa bekräftelsen på hemstadens vetenskapliga potential. I rummet intill utvecklar teamet en av forskarsveriges mest spännande innovationer: En 3D-skrivare, knappt större än en kaffebryggare, som redan om några år förväntas producera individuellt anpassade läkemedel i patienternas hem. I samarbete med bland andra Maria Strömme, professor i nanoteknologi, Gunnar Liminga, överläkare i barnneurologi, Gustaf Ljungman, överläkare i barnonkologi, och Mattias Paulsson, biträdande chefsapotekare, justerar gruppen just nu tekniken för att anpassa läkemedel till svårt sjuka barn.
(Bild borttagen) Med 3D-skrivare. Snart i ett hem nära dig.
– Vi ser stora synergieffekter i de diametralt olika projekt vi jobbar med. Genom att exempelvis applicera vår digitala tarmmiljö kan vi – helt utan djurförsök – beräkna hur olika substanskombinationer och doser påverkar frisättning och upptag i tarm av de 3D skrivna läkemedel vi utvecklar. Än så länge fokuserar vi på barn och unga, men ska på sikt utveckla 3D-skrivaren för äldre, multimedicinerande vårdtagare vars ämnesomsättning förändras med åren. Vi är ute på en otroligt inspirerande resa som inte vore möjlig någon annanstans än här i Uppsala. Och fostrad i en familj av entreprenörer är det få saker som gör mig så stolt som när vi kan ge något värdefullt tillbaka till alla vars skattekronor möjliggör vår forskning.
FAKTA CHRISTEL BERGSTRÖM
- Yrke Professor i molekylär galenisk farmaci vid Uppsala universitets Farmaceutiska fakultet.
- Aktuell Centrumledare för SweDeliver, Prodekan för samverkan vid Vetenskapsområdet för medicin och farmaci.
- På nattygsbordet En samling brev jag fick från bekanta runt om i världen på 90-talet och som jag återfann i somras. Det är fascinerande läsning och roligt att se vilka fina vänner jag hade redan då.
- Diskuterar gärna Sport och kultur, helst musik. Jag spelar själv piano, saxofon och fuskar lite på tvärflöjten. Jag har alltid gillat fotboll och följer mina barns framfart på fotbollsplanen och har en bror som i fjol tränade IFK Värnamo i Allsvenskan.
- Jag minns när jag mötte Putte Wickman. Han gästspelade med Gislaved storband där jag spelade sax i de sena tonåren och han var verkligen en sann gentleman. Dessutom blir jag starstruck av fantastiska forskare som Bob Langer – som förresten också är en sann gentleman
- En perfekt lördag Börjar med kaffe och tidning på sängen, följt av en fotbollsmatch med barnen och – lite senare på kvällen – ett glas bubbel på en bra konsert.
- Mitt sommarprogram Skulle handla om vikten av att se tillfällena när de dyker upp och att våga ta steget utanför bekvämlighetszonen.
MER INFORMATION
- Bergström Lab online
- Bergström Lab på LinkedIn
- SweDeliver online
- 3D-skrivare anpassar läkemedel för svårt sjuka barn
- SweDeliver formar framtiden inom läkemedelstillförsel
KONTAKT
(Bild borttagen) Christel Bergström, professor
Farmaceutiska fakulteten, Uppsala universitet
Christel.Bergstrom@farmaci.uu.se
MÖT FLER FORSKARPROFILER
- Hans Lennernäs prioriterar patientnytta framför likes
- Ska jag ge ett råd så är det... Sömnexpert Benedict har ordet
- Fred Nyberg: ”Flashback-trådarna ser jag främst som en rolig merit”
- Åsa Konradsson Geuken ger oss verktyg att förstå hjärnans sjukdomar
- Anders Karlén koordinerar kampen mot den osynliga fienden
- Ulrika Simonsson: Bygger matematiska broar från läkemedelslab till behandling
- Paco Cardenas: Söker farmacins framtid bland planetens äldsta djur
- Mats Karlsson skapar sin egen vetenskapliga arena
- Per Artursson: Ska vi sikta mot toppen måste vi riva glastaket
- Sofia Kälvemark Sporrong: Sverige behöver fler farmacirebeller
- Sara Mangsbo utforskar nya vägar att bekämpa cancer
- Björn Wettermark skapar verktyg för bättre läkemedelsanvändning
Text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt