Stort intresse när Farmaceutiska fakulteten installerade nya professorer
Kemiska verktyg för effektivare läkemedelsutveckling, Vaccinering mot cancer och Farmakokinetik stod i fokus då Farmaceutiska fakultetens nya professorer Luke Odell, Sara Mangsbo och Maria Kjellsson presenterade sin forskning vid årets välbesökta installationsföreläsningar i Uppsala universitetshus.
(Bild borttagen) Sara Mangsbo och Luke Odell, nya professorer vid Farmaceutiska fakulteten
Den andra veckan i november genomfördes de traditionsenliga installationsföreläsningarna i Uppsala universitetshus, och under onsdagen var det dekan Mathias Hallbergs tur att välkomna Farmaceutiska fakultetens nya professorer upp på podiet i en välbesökt sal IX. Först ut var Sara Mangsbo, professor i Protein- och antikroppsläkemedel, som presenterade sin forskning kring farmakologiskt styrda immunförsvar och hennes mycket uppmärksammade metod Adaptable Drug Affinity Conjugate som just nu banar viktig mark i sökandet efter ett sätt att vaccinera mot cancer.
– Naturligtvis tvingas vi ibland till omtag, men befinner oss, liksom hela det immunterapeutiska fältet, i snabb rörelse framåt, och vi står utan tvekan inför en spännande framtid där integreringen mellan farmakologi och immunologi kontinuerligt öppnar nya möjligheter, konstaterade Sara Mangsbo.
(Bild borttagen) Luke Odell, professor i Läkemedelskemi
Luke Odell, ny professor i Läkemedelskemi, föreläste på tema Nya kemiska verktyg för effektivare läkemedelsutveckling – en hoppingivande rubrik ställt mot det faktum att endast 1 av cirka 200 lovande substanser når hela vägen till godkänt läkemedel. Likaså att varje framgång tar i genomsnitt 20 års arbete och kräver investeringar motsvarande 25 miljarder kronor. Luke Odells forskargrupp har redan utvecklat en kemisk molekyl som via masspektrometri visualiserar tidigare osynliga processer i hjärnan. Och fler innovationer väntar i pipeline.
– Idag kan vi med PET kartlägga radioaktiva molekyler i levande varelser, vilket används med framgång inom bland annat cancerdiagnostik. Nu har vi utvecklat en molekyl med kapacitet att mäta utveckling och behandlingseffekt även vid diabetessjukdom, och räknar med att ta den till klinisk prövning redan 2024. Parallellt arbetar vi med att skapa beståndsdelar för framtagande av nya molekyler, vilka utgör viktiga verktyg inom framför allt tidig läkemedelsutveckling, sade Luke Odell.
Vid Professorsinstallationen i Uppsala universitetsaula 17 november föreläste Maria Kjellsson, professor i Farmakokinetik, med rubriken Bästa doseringen av en näve läkemedel. I aulan representerade Maria hela Vetenskapsområdet för medicin och farmaci där hon presenterade farmakokinetiken ur ett populärvetenskapligt perspektiv.
– Att vi i år installerar tre professorer som bedriver forskning inom både spännande och helt väsensskilda fält kan jag bara se som ett styrkebesked för vår fakultet. Extra roligt är naturligtvis att Maria Kjellsson erhöll det hedersfyllda uppdraget att representera de farmaceutiska och medicinska fakulteterna i aulan, och jag kan inte låta bli att än en gång framhålla det faktum att Institutionen för farmaci med installationen av Maria och Sara som första institution någonsin vid vår fakultet har fler kvinnor än män bland sina professorer, vilket ger inspireration åt oss alla, konstaterar dekan Mathias Hallberg.
FAKTA PROFESSORSINSTALLATION 2023
- Professorsinstallationen är öppen för allmänheten.
- Professorsinstallationen filmas men livestreamas inte.
MER INFORMATION
- Professorsinstallation vid Uppsala universitet
- Professorsinstallation 2023
- Forskning i Biologiska läkemedel vid Uppsala universitet (Mangsbo)
- Forskning i Preparativ läkemedelskemi vid Uppsala universitet (Odell)
- Forskning i Farmakometri vid Uppsala universitet (Kjellsson)
KONTAKT
(Bild borttagen) Sara Mangsbo, professor
Institutionen för farmaci
Sara.Mangsbo@farmaci.uu.se
(Bild borttagen) Luke Odell, Professor
Institutionen för läkemedelskemi
Luke.Odell@ilk.uu.se
(Bild borttagen) Maria Kjellsson, professor
Institutionen för farmaci
maria.kjellsson@farmaci.uu.se
text: Magnus Alsne, foto: Mathias Hallberg, Mikael Wallerstedt, privat