Nanoteknik ska minska riskerna vid vård av barn med tarmsjukdom

Med en flexibel nanopartikel, ett exklusivt stipendium och en industridoktorand på ingång är Alexandra Teleki, forskare i läkemedelsformulering, på god väg att utveckla en metod att diagnosticera och behandla barn med inflammatorisk tarmsjukdom utan behov av nedsövning eller invasiva ingrepp.

Alexandra Teleki

Kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar utgör sedan länge en utmaning i Europa och Nordamerika och sprider sig idag även över Asien. Vetenskapen behöver komplettera både sin kunskap om vad som driver sjukdomen och sin verktygslåda för diagnos och behandling. I synnerhet vid vård av barn då dagens metoder medför påtagliga risker för små kroppar, och sedan tre år leder Alexandra Teleki, forskare i läkemedelsformulering, ett samarbete i syfte att skapa en teknik som möjliggör vård utan fysiska ingrepp eller röntgenstrålning.

– Var fjärde patient utvecklar sjukdomen redan som barn, och idag krävs sövning och biopsi för att ens identifiera var i tarmen och hur aktiv en inflammation är, varpå tillgängliga behandlingar som bäst kan lindra sjukdomen. Med finansiering från ERC utvecklar vi just nu en metod att med nanopartiklar både lokalisera inflammationen och administrera de läkemedel som krävs för att bota den.

I en tidigare studie presenterar gruppen en kartläggning av prekliniska biomarkörer med potential att indikera inflammatorisk tarmsjukdom och som nanopartiklarna kan binda till. Den partikel teamet valt att gå vidare med är i sin tur enkel att producera och flexibel till storlek och sammansättning, och nyligen mottog Alexandra Teleki Viking Olof Björks stipendium. Ett anslag som ges till ”lovande forskare som förväntas bli en framtida ledare i sitt fält”.

– Stipendiet möjliggör en vistelse vid Atens Biomedical Sciences Research Center där jag tillsammans med Vasiliki Koliaraki, en av de absolut främsta i vårt område, hoppas ta stora och viktiga steg framåt i utvecklingen av den partikel vi arbetar med.

Parallellt meddelade Stiftelsen för Strategisk Forskning att Alexandra Teleki som en av endast tretton forskare i Sverige beviljats finansiering för ett industridoktorandprojekt. Med anslaget som befrämjar korsbefruktning mellan akademi och industri ska Alexandra rekrytera en doktorand som kommer att dela sin arbetstid mellan Uppsala universitet och AstraZenecas site i Mölndal.

– Det inspirerar att bli utvald i så betydelsefulla sammanhang, och även om vårt initiala mål är att förenkla den krävande och traumatiserande upplevelse de drabbade barnen genomgår, hoppas vi att våra resultat på sikt även ska kunna tillämpas på vuxna patienter såväl som flera andra tarmsjukdomar.

FAKTA

  • Alexandra Teleki leder Projekt MAGNETO med finansiering av European Research Council om 2 miljoner euro. I arbetet deltar Christel Bergström, Per Artursson och Mia Phillipson (Uppsala universitet), Niklas Nyström och Mattias Paulsson (Akademiska barnsjukhuset) och Carlos Rinaldi (University of Florida).
  • Stiftelsen för Strategisk Forsknings program har sedan starten 2014 resulterat i drygt 120 industridoktorander. Doktoranden påbörjar sitt arbete vid Farmaceutiska fakulteten/Lab Teleki och AstraZeneca år 2024.
  • Viking Olof Björks stipendium tilldelas lovande unga forskare som förväntas bli ledare inom sitt område och får användas för utomlandsvistelser i syfte att knyta nya samarbeten med fokus på interdisciplinära projekt i gränssnittet mellan materialteknik och medicinsk forskning.

MER INFORMATION

KONTAKT

Alexandra Teleki, forskare
Institutionen för farmaci
alexandra.teleki@farmaci.uu.se

text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin