Europeisk kunskapsbank ska ge bättre läkemedelsanvändning

Björn Wettermark och Marie Ekenberg

Med en sökbar kunskapsbank över digitala tjänster för ökad följsamhet vid läkemedelsbehandling antar det europeiska nätverket ENABLE Adherence en av vårdens största utmaningar. ”Behoven är akuta, och nu har vi lagt grunden till nödvändiga förbättringar” säger Björn Wettermark och Marie Ekenberg vid Institutionen för farmaci som i veckan inbjöd till internationellt nätverksmöte.

Bristande följsamhet vid läkemedelsbehandling tillhör vårdens stora utmaningar. Enbart i Europa beräknas felaktig användning av läkemedel varje år kräva 200 000 människoliv och 100 miljarder kronor: Det finns etablerade metoder och verktyg som kan förbättra följsamheten, men de har svårt att få genomslag. Mot bakgrund av detta samlades forskare, läkare och företag i 39 länder under hösten 2020 i EU-projektet COST ENABLE Adherence, ett paneuropeiskt nätverk som kartlägger och sprider metoder och verktyg för ökad följsamhet. I veckan som gick passerade arbetet ett viktigt etappmål, då representanter för nätverket och en rad svenska vårdaktörer samlades vid Uppsalas Biomedicinska Centrum för mötet Digital Technologies for Medication Adherence.

– Att vården får tillgång till bättre läkemedel hjälper föga om patienterna inte tar dem på rätt sätt. Över hela Europa finns arbetsmetoder och tekniska hjälpmedel som har positiv effekt på följsamheten, men samsyn och spridning mellan aktörer och länder har hittills varit otillräcklig. Nu har vi i fyra år identifierat kvalitetssäkrade verktyg och samlat dem i en sökbar databank, och förra veckans möte markerade slutpunkten på projektet ENABLE Adherence, men också första steget i nästa fas av vårt arbete, säger Björn Wettermark, professor i läkemedelsepidemiologi.

Björn Nordlund vid Karolinska Institutet

Björn Nordlund, Karolinska Institutet, på plats i Uppsala

På plats i Uppsala var bland andra Job van Boven, Associate Professor vid Groningens universitet och ordförande i ENABLE Adherence, liksom Ines Potočnjak, klinisk farmakolog vid Zagrebs Akademiska sjukhus och ledare för arbetspaket Current practices. På podiet höll även flera svenska aktörer presentationer. Bland dem Kristina Söderlund, Intressepolitisk chef vid Diabetes Stockholm som resonerade kring vikten av att anta och förstå patientens perspektiv, och Björn Nordlund vid Karolinska Institutet som berättade om utvecklingen av AsthmaTuner.

– Sverige har nått långt inom det här området, inte minst sett till digitala verktyg och nationella infrastrukturer vilket öppnar effektiva vägar att involvera vårdtagarna i ett större ansvar för sin egen läkemedelsbehandling. Mötet gav därför även tillfälle att visa våra internationella gäster vad vårt land kan erbjuda. Själv redovisade jag resultatet av den nationella inventering av funktioner och teknologier för ökad följsamhet vi genomfört och som nu är tillgänglig på ENABLE Adherence webbplats, säger Marie Ekenberg, doktorand vid Institutionen för farmaci.

En central del i ENABLE Adherence strategi är att kommunicera bästa praxis i syfte att driva kunskap om och implementering av verktyg för ökad följsamhet i de nationella sjukvårdssystemen. Med det sökbara biblioteket på plats online omformeras arbetet just nu till fokus på lansering och förvaltning av plattformen. Planer finns också att inrätta kunskapscentrum runt om i Europa med uppgift att främja tvärvetenskaplig samverkan kring följsamhet och generera ökad och varaktig nytta.

– Kvalitetsbrister i förskrivning och användning av läkemedel orsakar både onödigt lidande och stora samhällsekonomiska utmaningar. Behoven är akuta, och nu har vi med stöd av EU inom ramen för COST (European Cooperation in Science and Technology) Action etablerat både den kunskapsbank och de internationella nätverk vi behöver för att åstadkomma en nödvändig förbättring, så när vi idag påbörjar nästa stadium i vårt arbete gör vi det med välgrundad optimism, säger Björn Wettermark.

Fakta

  • COST ENABLE Adherence är ett nätverk med forskare, läkare och industripartners i 39 länder som 2020–2024 arbetat med fokus på att utvärdera, sprida och implementera tekniker som stärker följsamhet till läkemedelsbehandling.
  • En viktig del i nätverkets arbete är skapandet av den sökbara kunskapsbanken The ENABLE Repository.

Kontakt

Björn Wettermark, professor
Institutionen för farmaci
bjorn.wettermark@farmaci.uu.se

Marie Ekenberg, doktorand
Institutionen för farmaci
Marie.Ekenberg@farmaci.uu.se

text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt, Magnus Alsne

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin