Forskningsbesök i Uganda öppnar för utvecklat samarbete

– Att på plats i Uganda få uppleva det fantastiska arbete som möjliggör vår forskning och hur hårt våra doktorandkollegor jobbar var en viktig ögonöppnare, säger Yu-Jou Lin och Andrés Mazariegos Herrera, doktorander vid Institutionen för farmaci som i oktober skapade nya kontakter vid Universiteten i Kampala och Gulu.
Forskningsfälten Farmakometri och Global hälsa blir allt mer integrerade och vid Uppsala universitets miljö för farmakometri arbetar idag ett flertal doktorander med fokus på fattigdomsrelaterade sjukdomar. De data som utgör grund för projekten samlas främst in i Afrikas södra delar, och i oktober reste forskningsledarna Thomas Dorlo och Elin Svensson tillsammans med sex doktorander till Uganda för att besöka några av de miljöer som genomför de kliniska studierna – ett utbyte som möjliggjordes med stöd ur Farmaceutiska fakultetens program för Strategiska investeringar i Kompetensutveckling.

Studiebesök i Mulago National Referral Hospital
– Vi besökte såväl miljonstaden Kampala som den betydligt mindre staden Gulu nära gränsen mot Sydsudan. Att på plats ta del av verksamheten vid vårdenheter, laboratorier och forskningsmiljöer var verkligen en ögonöppnare. Dels att få uppleva det fantastiska arbete de uträttar med att se till både vårdbehov och kliniska studier, men också möjligheten att möta de patienter vi faktiskt arbetar för, säger Yu-Jou Lin, doktorand vid Institutionen för farmaci.
I programmet ingick ett längre besök vid Infectious Diseases Institute vid Makerereuniversitetet i Kampala. Institutet – som redan erbjuder en av den afrikanska kontinentens främsta anläggningar för kliniska studier – formerar just nu en miljö för farmakometrisk forskning. Även Universitetet i Gulu expanderar just nu inom de farmaceutiska vetenskaperna, och de svenska gästerna fick en introduktion i utvecklingen av ett doktorandprogram och de nya laboratorieanläggningarna.
– Arbetet i Gulu leds av en forskare som för några år deltog i vår sommarskola Uppsala Pharmacometrics som vi årligen arrangerar vid Uppsala universitet, vilket innebar ett både trevligt och värdefullt återseende. Gemensamt för båda universiteten är att de expanderar sin farmaceutiska verksamhet med imponerande energi, vilket ger ytterligare incitament åt en fortsatt utvecklad samverkan mellan våra grupper, säger Thomas Dorlo, professor i farmakometri.
Stort utrymme gavs även för doktoranderna att presentera sin forskning och utbyta erfarenheter i syfte att identifiera beröringspunkter för potentiella samverkan. Ett upplägg som visade sig framgångsrikt, och redan i tidiga november ansluter två doktorander från Uganda till Uppsala för samarbete i projekt med fokus på förbättrade behandlingsregimer för tuberkulosmeningit samt farmakogenetikens effekt på farmakokinetik och biverkningar av olika tuberkulosläkemedel.

Långt från BMC: På St. Mary’s Hospital Lacor in Gulu
– De inbjöd till diskussion och visade genuint intresse för vår forskning i Uppsala. Utöver utbyte av kunskap var det värdefullt att se hur hårt doktorander i Uganda måste arbeta då de ofta själva måste betala för forskningsmaterial, vilket medför att många har ett extra arbete vid sidan av. Det ger förståelse för hur priviligierade vi doktorander är i Sverige, men också den stora drivkraft som präglar unga forskare i Kampala, konstaterar Andrés Mazariegos Herrera, doktorand vid Institutionen för farmaci.
Bland upplevelserna utmärkte sig även en guidad tur vid African Center of Excellence in Bioinformatics där de svenska doktoranderna besökte installationen av kraftfulla superdatorer i syfte att ta nästa steg inom maskininlärning. Än mer exotisk blev resan från Kampala till Gulu som i brist på motorvägar gick genom Ugandas berömda Murchison Falls National Park och bjöd på närkontakt med ett antal av The Big Five.
– Det vi alla tar med oss tillbaka till Uppsala är framför allt en ökad förståelse för det arbete som krävs för att ta fram de data som ligger till grund för vår forskning, nya kontakter för våra juniora forskare och, kanske viktigast av allt, att vi nu har etablerat grunden till ett utökat och ömsesidigt värdefullt samarbete med våra ugandiska kollegor vid Infectious Diseases Institute och Universitetet i Gulu, säger Elin Svensson, Universitetslektor vid Institutionen för farmaci.
Fakta
- Farmakometri är en tvärvetenskaplig arena där forskare med hjälp av en mångfald data bygger matematiska modeller i syfte att påskynda utvecklingen och optimera doseringen av läkemedel.
- Uppsala universitets farmakometriska miljön är arbetsplats för ett fyrtiotal apotekare, kemister, biologer, systemutvecklare och statistiker.
- Utbytet möjliggjordes med stöd ur Farmaceutiska fakultetens program för Strategiska investeringar i Kompetensutveckling.
Kontakt
Elin Svensson, Universitetslektor
Institutionen för farmaci
Elin.Svensson@farmaci.uu.se
Thomas Dorlo, Professor
Institutionen för farmaci
Thomas.Dorlo@farmaci.uu.se
text: Magnus Alsne, foto: Institutionen för farmaci