Farmaceutiska fakulteten sätter Lika Villkor på schemat

Karin Svensberg och studenter

Farmaceutiska fakultetens Lika Villkors-arbete fungerar bra med potential att bli ännu bättre, visar resultatet av en aktuell undersökning av diskriminering och trakasserier bland studenter. ”Nu väntar ett viktigt arbete” konstaterar Karin Svensberg, Lika villkorsombud vid Institutionen för farmaci.

– Nu vidgar vi Farmaceutiska fakultetens Lika Villkorsarbete. Från att tidigare främst ha fokuserat på medarbetare till att också inkludera alla Apotekar- och Receptariestuderande, vilka i sina framtida professioner kommer att arbeta nära många olika människor. På sikt är vi övertygade om att denna expansion kommer att ge ytterligare kvalitetsstämplar åt både utbildningar och alumner, säger Mikael Engskog, Lika villkorsombud vid Institutionen för läkemedelskemi.

Som ett led i arbetet genomförde de tre institutionernas lika-villkorsgrupper höstterminen 2023 en gemensam nulägesanalys med fokus på diskriminering, trakasserier och lika villkor bland studenter vid fakulteten. Tillsammans med företaget Make Equal, som arbetar inom jämlikhetsområdet, utfördes även samtalsintervjuer med flera branschrepresentanter. Resultaten presenteras nu i en rapport som både ger viktiga svar och tar ut riktningen för nästkommande steg.

– Rapporten bekräftar delvis det som framkommit i mindre omfattande undersökningar. Den visar också att Farmaceutiska fakultetens Lika villkors-arbete generellt fungerar väl. Men framför allt pekar svaren på ett antal områden där vi med rätt insatser kan bli ännu bättre, konstaterar Hannah Olsson Dannfors, Lika villkorsombud vid Institutionen för farmaceutisk biovetenskap.

289 studenter har besvarat enkäten

289 studenter har besvarat enkäten

Totalt har 289 studenter besvarat enkäten. På frågan Jag känner mig som en del av gemenskapen på Farmaceutiska fakulteten blir deras genomsnittliga svar 7,4 på en tiogradig skala – ett enligt Make Equal relativt högt resultat. Dock skiljer sig resultaten mellan olika studentgrupper: Lägre svar ger bland annat grupperna Född i Sverige med minst en förälder född utanför Sverige (7,1) liksom de med Islam som trosuppfattning (6,8). Även påståendet Jag upplever att det finns goda möjligheter att kombinera ansvar för barn med mina studier får lägre genomsnittsvar (5,9) bland just studenter med barn.

– Dessa resultat ligger nära de svar som rapporterats från hela Uppsala universitet i samband med en nyligen genomförd nationell enkät. De visar hur skillnaderna mellan inrikes- och utrikesfödda ofta är större än dem mellan kvinnor och män i fråga om mobbning och sexuella trakasserier. För vår fakultet, vars studenter utgör en jämförelsevis internationell grupp med närmare 70 procent kvinnor, blir det naturligtvis extra relevant, säger Henrik Lodén Lika villkorsombud vid Institutionen för farmaceutisk biovetenskap.

Resultaten visar också behov av ökad kännedom om och tilltro till Anmälningsprocesser. I enkäten uppger endast 12 procent av de som utsatts eller sett andra utsättas för trakasserier att de anmält händelsen. Denna låga andel kan förklaras av att 50 procent av respondenterna anger att de inte fått information om hur anmälan görs. En annan tänkbar anledning är att 25 procent av respondenterna uppger sig vara oroliga för att behandlas annorlunda om de gör en anmälan.

– Nu väntar ett viktigt arbete som kommer att inbegripa både lärare och studenter med bland annat utveckling av våra utbildningar och fler praktiska lika villkors-övningar. Först måste vi naturligtvis säkerställa en trygg studiemiljö som inkluderar alla, men att studenter, lärare, studentkår och organisation står enade i satsningen ger oss förutsättningarna att nå hela vägen, fastslår Karin Svensberg, Lika villkorsombud vid Institutionen för farmaci.

Fakta

  • Farmaceutiska fakulteten arbetar aktivt för att alla studenter och medarbetare ska ha lika goda förutsättningar att prestera sitt bästa oavsett kön, könsidentitet och/eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder.
  • Har du upplevt eller sett någon annan utsättas för diskriminering eller trakasserier på institutionen? Välkommen att kontakta Lika villkorsombudet vid din institution för att diskutera frågan. Lika villkorsgruppen kommer inte att agera i ärendet mot den utsattes vilja.

Kontakt

Karin Svensberg, Lika villkorsombud
Institutionen för farmaci
Karin.Svensberg@farmaci.uu.se

Mikael Engskog, Lika villkorsombud
Institutionen för läkemedelskemi
Mikael.Engskog@ilk.uu.se

Hannah Olsson Dannfors, Lika villkorsombud
Institutionen för farmaceutisk biovetenskap
Hannah.Olsson@uu.se

Henrik Lodén, Lika villkorsombud

Institutionen för farmaceutisk biovetenskap
Henrik.Loden@uu.se

text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt m fl

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin