Nu tar de första Masterstudenterna i Biologiska läkemedel examen

Blivande experter i Biologiska läkemedel

Blivande experter i Biologiska läkemedel

Nu har de första studenterna vid Uppsala universitets Masterprogram i Biologiska läkemedel presenterat sina examensarbeten och gör sig redo för en arbetsmarknad i stort behov av deras kunskaper. ”Precis varje student har utfört sitt uppdrag på bästa sätt”, konstaterar Nicole Metzendorf och Greta Hultqvist, forskare och lärare vid Institutionen för farmaci.

Höstterminen 2022 lanserade Farmaceutiska fakulteten Masterprogrammet i Biologiska läkemedel. En efterlängtad satsning i en snabbt expanderande bransch, och utbildningen tog omedelbart plats bland Uppsala universitets mest eftertraktade. Knappt två år senare närmar sig den första årskullen studenter examen och i veckan som gick presenterade 28 framtida ämnesexperter i Biologiska läkemedel sina examensarbeten.

Presentationer pågår på BMC

Presentationer pågår på BMC

– Det innebär att i princip samtliga studenter som skrev in sig premiärterminen har tagit sig rakt igenom programmet. Ett fantastiskt facit helt i linje med den höga kvaliteteten på redovisningarna vi just tagit del av. Roligt är också att så många deltagare utfört sina arbeten hos externa partners som Astra Zeneca, Cytiva och Statens veterinärmedicinska anstalt. Några har även valt att göra sina projekt i utlandet, och precis varje student har utfört sitt uppdrag med på bästa sätt, konstaterar Nicole Metzendorf vid Institutionen för farmaci.

Masterprogrammet i Biologiska läkemedel – det första i sitt slag i Sverige och ett av endast en handfull kurser i ämnet i hela Europa – välkomnar studenter från hela världen. Utbildningen förenar även flera forskningsmiljöer vid Farmaceutiska fakulteten, och utgör en delad plattform med de många företag och myndigheter som identifierar stora värden i att tidigt möta potentiella medarbetare.

– Biologiska läkemedel är en ung disciplin där specialiserad personal är en bristvara, och med tanke på fältets enorma tillväxt borde det kanske bli ett obligatoriskt inslag på till exempel apotekarutbildningar. I väntan på det gläds vi åt att erbjuda ett program som belönas med höga betyg av deltagarna som i sin tur visar ett fantastiskt engagemang, säger Greta Hultqvist, lektor vid Institutionen för farmaci som varit drivande i programmets utformning.

Nicole, Greta och  Doreen

Nicole Metzendorf, Greta Hultqvist & Ana Godec

Till de samarbetspartners som valt att engagera sig i Masterprogrammet hör Läkemedelsverket, TLV, Region Uppsala och flera Läkemedelsföretag. Det breda anslaget och dess framgångar väcker även internationell uppmärksamhet och vid ett panelsamtal med forskare från fem länder uttrycktes stort intresse för fakultetens initiativ.

– Sverige står liksom många andra länder inför stora kompetensbehov inom Biologiska läkemedel, och med ett attraktivt Masterprogram har vi nu lagt viktig grund till en internationell rekryteringsbas. Samtidigt vet vi att det finns stort intresse utanför akademin att tillägna sig den kompetens vi förmedlar, och det vore intressant att omsätta delar av programmet i fristående kurser, men det är en fråga för framtiden, konstaterar Björn Wettermark, professor i läkemedelsepidemiologi och lärare på kursen Livscykelanalys av Biologiska läkemedel.

Fakta

  • Masterprogrammet i Biologiska läkemedel ges på heltid och engelska med nästa kursstart Höstterminen 2024.
  • Programmet leder till en farmacie masterexamen (Master of Pharmaceutical Science, 120 credits) med läkemedelsutveckling som huvudområde.
  • Farmaceutiska fakulteten erbjuder sedan tidigare två internationella masterprogram med fokus på läkemedelsutveckling och läkemedelsmodellering.

Kontakt

Greta Hultqvist, Universitetslektor
Institutionen för farmaci
greta.hultqvist@farmaci.uu.se

Nicole Metzendorf, forskare
Institutionen för farmaci
nicole.metzendorf@farmaci.uu.se

text: Magnus Alsne, foto: privat

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin