Ny kurs ger verktyg för bättre läkemedelsrådgivning

Fyra veckor in i premiäromgången av Uppsala universitets nya kurs i läkemedelskommunikation är framgången ett faktum. ”Jag har redan praktisk nytta av kunskaperna och rekommenderar mina kollegor att gå kursen” säger Nadin Dhaif, klinisk farmaceut vid Region Gävleborg.
Nyheten att Uppsala universitet förberedde Sveriges första kurs i läkemedelskommunikation väckte stort intresse bland både studenter och professionella farmaceuter. Ansökningarna strömmade in från hela landet och fyra veckor in i premiäromgången är framgången ett faktum. Den här dagen är de första deltagarna på plats i BMC för att öva patientmöten i Practicums realistiska apoteks- och sjukvårdsmiljöer.

Positiva deltagare: Emelie Holm och Nadin Dhaif
– I mitt arbete interagerar jag dagligen med vårdtagare, och den här kursen har gett mig flera värdefulla verktyg att hantera situationer som kan uppstå. Framför allt har jag blivit bättre på att förstå mina egna reaktioner och hur de påverkar patienten, vilket är något jag redan har praktisk nytta av och jag har även rekommenderat mina kollegor att gå kursen, säger Nadin Dhaif, klinisk farmaceut vid Region Gävleborg.
Kursen svarar direkt mot apotekar- och receptariestudenternas önskemål om ökat utrymme för praktisk kommunikationsträning, men också alla de alumner som rapporterar hur de efter examen inser vikten av att snabbt skapa en bra dialog med läkemedelsanvändaren. Nu möts de i fem veckor för att i teori och praktik sätta både patientens och farmaceutens perspektiv i centrum.
– Vi har designat kursen för att ge deltagarna både personliga aha-upplevelser och professionell utveckling. Nu är vi igång och allt går som på räls. Varje deltagare visar stort engagemang och hela gruppen bidrar till diskussioner och uppgifter. En av dem konstaterade nyss att hon redan ”lyssnar mer nu än funderar på vad jag själv ska säga härnäst” och det är nog det finaste betyg vi kan få, säger Karin Svensberg och Elin Lehnbom, lektorer i Samhällsfarmaci.

Kurs i Läkemedelskommunikation pågår
Övningarna blandar beprövade moment med innovativa grepp. Till den senare kategorin hör mötet med en AI-patient som är programmerad att ställa studenterna inför högst realistiska situationer och att efter samtalet generera direkt återkoppling med konkreta tips. En annan omedelbar favorit är Mentalisering, då en psykolog hjälper kursdeltagarna att förstå sin egen roll i samtalet.
– Jag går åttonde terminen på Apotekarprogrammet och en kurs med fokus på kundkommunikation är precis vad jag efterfrågat. Här omsätter vi teoretisk kunskap i rollspel och praktiska övningar, och att vi gör det i Practicum tillför en helt naturlig inramning. Jag känner redan att jag fått helt ny förståelse för patientmöten och strategier att hantera dem, så det här är något alla farmaceutstudenter borde delta i, säger Emelie Holm.
Fakta
- Fördjupad läkemedelskommunikation: teori och praktik omfattar 7,5 hp med undervisning på både campus och online.
- Kursens syfte är att studenten ska fördjupa sina teoretiska och praktiska kunskaper och färdigheter i kommunikation inom läkemedelsområdet.
- Kursen ges både höst- och vårtermin.
Kontakt
Karin Svensberg, Universitetslektor
Institutionen för farmaci
Karin.Svensberg@farmaci.uu.se
Elin Lehnbom, Universitetslektor
Institutionen för farmaci
Elin.Lehnbom@farmaci.uu.se
Text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt