Små och stora läkemedelsexperter redo för SciFest 2024

Bobo och SciFest 2024

Äntligen börjar SciFest 2024 och Farmaceutiska fakultetens forskare är redo att visa tusentals nyfikna barn och vuxna hur fascinerande läkemedelsforskning kan vara. ”Vi är på plats med en mix av spännande nyheter och beprövade favoriter som kommer att locka långa köer” säger Bobo Skillinghaug, projektledare för fakultetens engagemang.

Torsdag 10 oktober öppar dörrarna till SciFest, Uppsalas stora vetenskapsfestival som varje år lockar tusentals vetgiriga skolelever, barn och vuxna till Fyrishovs mässhallar. Självklart är Farmaceutiska fakulteten på plats för att låta framtida generationer läkemedelsexperter utföra experiment, delta i aktiviteter och upptäcka hur rolig forskning kan vara.

– Vår monter är alltid välbesökt och inför årets SciFest har vi vässat vårt aktivitetspaket för att även inkludera användning av läkemedel. Självklart bjuder vi också på några favoriter i repris - molekylbygge på tid med fina priser och en nästintill magisk upplevelse i Virtual Reality där man kliver in i den mikroskopiska världen och befinner sig mitt i enzymet som orsakar huvudvärk, säger Bobo Skillinghaug, projektledare för fakultetens engagemang vid SciFest.

SciFest 2023

Små forskare. Stora upptäckter.

SciFest 2024 inleder med två dagar för skolklasser från mellan-, högstadiet och gymnasiet. På lördagen öppnar festivalen för alla nyfikna människor som på plats kan uppleva ett brett utbud av workshops, shower, tävlingar och föredrag. Vid sidan av läkemedelsforskning kan du som besökare prova på allt från att borsta tänder på hundar och programmera legorobotar till att skapa runarmbanden och kemiska experiment. Den gemensamma nämnaren är glädje och energi.

– Som forskare delar vi ett ansvar att skapa förståelse för det kunskapsdrivna samhället. SciFest är en inspirerande mötesplats där vi interagerar med de skolelever som utgör morgondagens forskare och får tillfälle att utveckla hur vi presenterar och tillgängliggör vårt arbete. Festivalen är helt enkelt en arena med stora mervärden för både utställare och besökare säger Christel Bergström, professor och prodekan för samverkan.

Christel Bergström och hennes forskargrupp tillhör de återkommande favoriterna på SciFest, och årets festival är inget undantag. I Monter 4: Medicinhörnan guidar de i hur läkemedel löser sig i olika vätskor och låter besökarna pröva på arbetet som forskare i ett virtuellt läkemedelslab. I år demonstrerar teamet dessutom sitt uppmärksammade arbete med att göra individuellt anpassade läkemedel med en 3D-printer. För många av festivalens allra yngsta besökare väntar en spännande, första kontakt med forskning, men helt säkert inte den sista.

– Det är alltid lika inspirerande att uppleva hur entusiastiska alla barn och ungdomar blir på SciFest. Och framför allt är det roligt att så många elever berättar hur mycket de tycker om kemi. Flera av dem pratar initierat om både atomer och proteiner, så jag blir inte förvånad om vi får se dem igen om några år som studenter vid våra Apotekar- eller Receptarieprogram, säger Ulrika Rosenström, lektor vid Institutionen för läkemedelskemi och en i teamet på plats i Farmaceutiska fakultetens monter.

Först av alla i programmet är professor Mathias Hallberg, en av Sveriges främsta experter inom beroendeforskning som berättar om TikTok, snus och droger – varför blir man beroende, och kan man bli beroende av allt? Mathias lär oss också om vad som händer i hjärnan, hur kan vi skydda oss – och varför unga hjärnor är extra känsliga. Festen kan börja.

Fakta

  • SciFest är en vetenskapsfestival med ett brett utbud av workshops, shower, tävlingar, forskarträffar och föredrag.
  • Det första SciFest ägde rum 2012 i regi av Uppsala universitet. Idag samarrangeras SciFest av Uppsala universitet och SLU.
  • SciFest 2024 pågår 10-12 oktober i Fyrishov

Länkar

Kontakt

Bobo Skillinghaug, Universitetsadjunkt
Farmaceutiska fakulteten
Bobo.Skillinghaug@ilk.uu.se

text: Magnus Alsne, foto: privat, SciFest

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin