SweDeliver har tagit ut riktningen för de kommande fem åren

Summit 2024

SweDeliver Summit 2024 gav tillfälle att både formera centrets styrkor inför de kommande fem åren och att ge ny kraft åt pågående projekt. ”Årets möte var en mycket värdefull erfarenhet som gav perspektiv på min forskning och kunskap om hur jag i framtiden omsätter den i reell nytta” säger Benyamin Naranjani, doktorand vid Institutionen för farmaci.

I tidiga oktober genomförde SweDeliver konferensen Summit 2024 vid Tammsvik i Bro. Ett möte som bar tydlig färg av Vinnovas tillkännagivande att det nationella kompetenscentret i läkemedelstillförsel beviljas fortsatt finansiering de kommande fem åren.

– Vinnova utdelade även mycket höga betyg till våra fyra första verksamhetsår, och det är tydligt att SweDelivers forskningsplattform idag erbjuder metoder, modeller och teknologier av hög internationell klass, något som i sin tur ger kraft åt våra interdisciplinära projekt. Förra veckans Summit var därför ett viktigt tillfälle att finalisera och formera SweDelivers verksamhet den kommande femårsperioden, säger Christel Bergström, Centrumledare och professor vid Uppsala universitet.

Bertil Abrahamsson, ordförande, SweDeliver

Bertil Abrahamsson, ordförande, SweDeliver

Bertil Abrahamsson, styrelseordförande i SweDeliver, konstaterar att mötesplatsen tillfört mycket och viktig energi till centret och dess partners. Han berättar vidare att SweDelivers framtida verksamhet till stor del kommer att bygga vidare på den kunskap som hittills genererats men med tydligt utrymme att implementera de möjligheter den pågående AI-revolutionen öppnar.

– Vi förväntar oss också att se ännu fler exempel på hur redan presenterade forskningsresultat kommer till praktisk nytta för patienter. Vi kommer också att lägga fokus på att ytterligare befästa banden mellan industri och akademi, bland annat via fortsatt utveckling av våra utbytes- och utbildningsprogram.

På plats i Tammsvik var ett flertal forskare från Uppsala universitets Farmaceutiska fakultet, representanter för centrets industripartners och ledamöterna i SweDelivers Vetenskapliga råd: Debora Berti (Universitetet i Florens), David Brayden (University College Dublin), Clare Strachan (Helsingfors universitet) och Mark McAllister (Biowaived).

– Årets Summit gav plats för många värdefulla diskussioner, inte minst med centrets styrelse och vetenskapliga råd, där jag bland annat gav mina perspektiv på den stora betydelsen av att som junior forskare arbeta i direkt anslutning till både akademi och industri, en position som kontinuerligt tillför viktiga bidrag till såväl vetenskaplig som professionell utveckling, säger Benyamin Naranjani, doktorandrepresentant i SweDelivers arbetspaket Utbildning och karriärutveckling.

På schemat stod även presentationer av industripartners och föreläsningar av organisationer i SweDelivers närhet, men också väl tilltagna utrymmen för postersessioner och forskningspresentationer signerade kompetenscentrets juniora forskare.

Benyamin Naranjani, Institutionen för farmaci 

Benyamin Naranjani, Institutionen för farmaci

– Att presentera och få direkt återkoppling på mitt arbete från ledande forskare inom både universitet och näringsliv gav nya perspektiv och kommer utan tvekan att stärka min kommande forskning. En annan höjdpunkt vid årets Summit var UU Innovations föreläsning med fokus på vägen från idé till patent, vilket verkligen ökade min förståelse för vad som krävs för att omsätta forskning i reell nytta, konstaterar Benyamin Naranjani.

På SweDelivers agenda väntar härnäst ett studiebesök då Apotek Produktion & Laboratorier (APL) i november gästar BMC och Farmaceutiska fakulteten. I december planeras även ett studiebesök vid Clinical Trial Consultants AB, en svensk fullservice och kontraktforskningsorganisation med tre forskningskliniker i Sverige, varav en – med fokus på humanstudier – är lokaliserad vid Uppsalas Akademiska sjukhus.

– Parallellt genomför vi hela hösten SweDelivers webinarier där våra juniora forskare presenterar sina projekt. Nästa tillfälle är redan torsdag 17 oktober då doktorand Xiguo He presenterar sitt arbete att, i nära samverkan med Uppsala Antibiotic Center, utveckla en generisk plattform för läkemedelstillförsel i nanostorlek, säger Alexandra Teleki, Biträdande Centrumledare vid SweDeliver.

Fakta

  • SweDeliver är ett nationellt kompetenscentrum inom läkemedelstillförsel.
  • Med Uppsala universitets farmaceutiska fakultet som akademiskt nav och 18 industripartners bedriver SweDeliver forskning om parenteral, oral och pulmonär läkemedelstillförsel.
  • I maj meddelade Vinnova att de beviljar SweDeliver fortsatt finansiering med upp till 36 MSEK, med ytterligare tillkommande medel väntas centrets totala värde uppgå till 108 MSEK.

Kontakta SweDeliver

Centrumledare
Professor Christel Bergström
institutionen för farmaci, Uppsala universitet

Biträdande Centrumledare
Universitetslektor Alexandra Teleki
institutionen för farmaci, Uppsala universitet

Projektkoordinator
Caroline Fronczak Alvebratt
Institutionen för farmaci, Uppsala universitet

text: Magnus Alsne, foto: SweDeliver, Mikael Wallerstedt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin