Disputation: Pierre Cheung • PET imaging of beta-cell mass

  • Datum: 2 maj 2023, kl. 10.00–12.30
  • Plats: Rudbecklaboratoriet, Rudbecksalen, Dag Hammarskjölds Väg 20, Uppsala
  • Typ: Disputation
  • Föreläsare: Doktorand: Pierre Cheung, Institutionen för läkemedelskemi
  • Respondent: undefined
  • DiVA
  • Arrangör: Institutionen för läkemedelskemi, Uppsala universitet
  • Kontaktperson: Olof Eriksson, Department of Medicinal Chemistry

Pierre Cheung, doktorand vid Uppsala universitets Institution för läkemedelskemi, disputerar sin avhandling PET imaging of beta-cell mass.

Pierre Cheung erhöll sin masterexamen i Biomedicinska vetenskaper 2019 vid Université catholique de Louvain. I oktober 2019 inledde Pierre sina doktorstudier vid Uppsala universitet och Olof Erikssons forskningsmiljö inom Translationell avbildning med PET.

Download Thesis PET imaging of beta-cell mass

Populärvetenskaplig sammanfattning

Diabetes är en sjukdom som kännetecknas av långvarigt höga blodsockernivåer som kan orsaka skador på små blodkärl, vilket leder till blindhet eller nervskador. För att kontrollera vår blodsockernivå utsöndrar våra kroppar en viktig signalsubstans som kallas insulin.

Den enda platsen där insulin kan produceras är inom betacellerna i bukspottkörteln, som gradvis förloras under sjukdomens fortskridande. Viktigt är att de insulinproducerande cellerna kunde ha varit under stress eller förstörts mycket tidigare än de första symtomen på diabetes, eftersom insulinnivåerna ibland fortfarande upprätthålls av de återstående betacellerna.

Det stora problemet vi för närvarande står inför är bristen på tillgängliga diagnostiska metoder för att verifiera förlusten av betaceller, utan att använda aggressiva metoder som kirurgi. Positron-emissionstomografi är en medicinsk avbildningsmetod baserad på detektering av en radioaktiv signal som sänds ut från en sond som vi injicerar i blodcirkulationen. Denna teknik har nyligen introducerats som en ny metod för att studera betaceller utan att skada patienten.

För att uppnå korrekt avbildning av betaceller måste två huvudvillkor uppfyllas först:

1) Fyndet av en beta-cellsmarkör som är unik för dem

2) Utvecklingen av en adekvat sond som kan rikta in sig på betacellerna med hög precision och utan att missa sitt märke.

GPR44 och DGCR2 är två av de nyupptäckta markörerna för betaceller genom proteinscreening. För att rikta in dem har vi producerat de radioaktivt märkta föreningarna MK-7246 respektive ZDGCR2:AM106.

Mitt arbete är att utvärdera MK-7246 och ZDGCR2:AM106 med hjälp av laboratoriemetoder som cellodling eller djurförsök för att säkerställa deras effektivitet och säkerhet innan jag försöker använda dem på människor.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin