Konsten som allierad • Om kulturen och vår hälsa

Kan sjukdom påverka konsten så kan konst rimligen påverka sjukdomen. Vid Konst Läkekonst 14 maj möter vi forskaren, folkbildaren och årets Bernadottepristagare, Gunnar Bjursell som berättar om kulturens välgörande effekter på hjärna och hälsa. Vi lyssnar också till Uppsalaartisten Matti Andersson som i ord och ton vittnar om hur musiken blivit en viktig allierad i hans långa kamp mot cancern. Varmt välkommen!

Matti Andersson

Tid Tisdag 14 maj 2024, kl. 19.00
Plats Missionskyrkan, S:t Olofsgatan 40
Övrigt Fri entré, ingen föranmälan

KULTUREN OCH VÅR HÄLSA

Vi vet alla att musik, konst och dans liksom utövandet av dessa kulturformer har stor betydelse för utveckling av socialt samspel, kreativitet, kognition och inlärning. Över hela världen gör ledande forskningscentrum ständigt nya framsteg i vår kunskap om samspelet mellan kulturella aktiviteter, hjärnans formbarhet och vårt själsliga välbefinnande.

Flera studier indikerar också att kulturen kan ha stor relevans i hälso- och sjukvårdens arbete, och tisdag 14 maj gästas Konst Läkekonst av årets Bernadottepristagare Gunnar Bjursell som leder Karolinska Institutets Centrum för kultur, kognition och hälsa och satsningen Den kulturella hjärnan. Två folkbildande initiativ med fokus på aktuell forskning om kulturens välgörande effekter på vår hjärna och hälsa.

Vi möter också Matti Andersson, ett för alla kulturälskande Uppsalabor välbekant namn som sedan 1960-talet uppträtt på oräkneliga scener. Sedan flera år lever Matti med blodcancer, en kamp där musiken kommit att bli ovärderlig vapendragare. Vid Konst Läkekonst berättar Matti sin historia och bjuder även på flera musikaliska smakprov från åren som gått.

KONST LÄKEKONST VÄLKOMNAR

Gunnar Bjursell och Matti Andersson

Gunnar Bjursell är Professor em. i genetik och biologi vid Karolinska Institutet och tillhör pionjärerna inom svensk kulturmedicinsk forskning. År 2011 inrättade Gunnar Centrum för kultur, kognition och hälsa vid Karolinska Institutet, ett initiativ som bidrog till att han 10 april i år erhöll Bernadottepriset.

Matti Andersson är en välkänd Uppsalamusiker med närmare 60 års scenvana men också blodcancerpatient. Vid Konst Läkekonst berättar Matti om och framför på accordeon ett urval av den musik som hjälpt honom genom många år med cancersjukdomen.

Kontakt

Gunnar Birgegård, professor em.
Institutionen för medicinska vetenskaper
Gunnar.Birgegard@medsci.uu.se

text: Magnus Alsne, foto:privat

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin