ENABLE-2 vill vidga frontlinjen mot de resistenta bakterierna

Efter beskedet att ENABLE-2 erhåller 100 miljoner kronor i fortsatt finansiering arbetar nu antibiotikaplattformen för att även välkomna den globala biotech-industrin. ”Vi strävar efter att ta in de bästa programmen och ser redan flera intressanta möjligheter att utveckla vår verksamhet, säger koordinator Anders Karlén.
Nästan fyra decennier efter att en ny antibiotikaklass senast nådde vården kunde ett forskarteam vid Uppsala universitet år 2024 rapportera ett efterlängtat genombrott då de lyckats identifierat en molekyl med effekt mot flera resistenta bakteriestammar. I vintras kom nästa positiva nyhet att regeringen beviljar ENABLE-2, antibiotikaplattformen med nav vid universitetets Farmaceutiska fakultet, fortsatt finansiering om 100 miljoner kronor fördelade över fyra år.
– Det är ett mycket välkommet besked som ger oss långsiktig stabilitet och skickar en viktig signal till hela Europa att utvecklingen av nya antibiotika förblir prioriterad och att vi finns här för att ge forskare med lovande läkemedelskandidater stöd genom de inledande faserna fram till konceptvalidering, säger Anders Karlén, koordinator vid ENABLE-2 och professor i datorbaserad läkemedelsdesign.

Anders Karlén och Diarmaid Hughes, Uppsala universitet
Plattformen bygger vidare på erfarenheterna från ENABLE, det resultatrika samarbete mellan EU och den europeiska läkemedelsindustrin som vid mållinjen genererat flera lovande molekyler varav en genomgått fas I-studie med positivt utfall. Farmaceutiska fakultetens framgångsrika koordination av ENABLE bidrog till att befästa Uppsala universitets framskjutna position på antibiotikafältet och idag väcker även ENABLE-2 stort internationellt intresse.
– Resistenta bakterier utgör ett allt mer akut hot mot vår globala hälsa som bara i Europa orsakar långt fler än 30 000 dödsfall per år. Alltså är det en utmaning som vi måste möta med förenad kraft, och från att initialt endast anta svenska ansökningar välkomnar vi idag publikt finansierade forskarteam i hela Europa vilket resulterat i att ENABLE-2 mottagit 38 högkvalitativa ansökningar av vilka nio fått plats i vår plattform, säger Anders Karlén.
ENABLE-2 förenar expertis i Sverige, Danmark och Baltikum. Tillsammans utgör de ett väloljat maskineri som erbjuder resurser och kompetenser att lotsa de antagna programmen genom de inledande kritiska stadierna fram till att andra stödstrukturer tar vid. Nyligen inrättade plattformen även en inkubator för tidig utvärdering och validering av potentialen hos nya substanser, och ambitionen är att fortsätta vidga urvalet av lovande kandidater.
– Vi strävar efter att ta in de bästa programmen, och då merparten av tidig antibiotikautveckling sker i den globala biotech-industrin vill vi utöka vårt erbjudande till att även inkludera privata aktörer i behov av publikt stöd för att ta nästa steg. För det behöver vi ta in kompletterande finansiering, och att vi nu blickar fyra år framåt har redan öppnat flera intressanta spår, konstaterar Anders Karlén.
Fakta ENABLE-2
- Är en plattform för tidig utveckling av antibakteriella läkemedel med expertis och infrastruktur att utveckla flera program parallellt.
- Tar emot ansökningar från forskare vid offentligt finansierade universitet och forskningsinstitut i Europa.
- Finansieras av Vetenskapsrådet och det nationella forskningsprogrammet om antibiotikaresistens.
Kontakt
Anders Karlén, Professor
Farmaceutiska fakulteten
Koordinator, ENABLE-2
Anders.Karlen@ilk.uu.se
Text: Magnus Alsne, photo: Mikael Wallerstedt