Ny avhandling banar väg för tidigare diagnos av prostatacancer
Med modifierade molekyler och modern avbildningsteknik har forskare vid Uppsala universitet tagit första steget till tidigare och säkrare diagnoser av prostatacancer. ”Våra resultat visar att de radioligander vi utvecklat möjliggör visualisering av både primärtumörer och de allra minsta metastaserna” säger Fanny Lundmark, doktorand vid Institutionen för läkemedelskemi.
Varje år drabbas fler än tiotusen svenska män av prostatacancer, och trots tillgång till allt mer effektiva behandlingar är det idag den cancerform som skördar flest liv i vårt land. Till vårdens stora utmaningar hör att ställa korrekt diagnos redan tidigt i sjukdomen. Behovet av uppdaterade verktyg är akut, och i en aktuell avhandling presenterar Fanny Lundmark, doktorand vid vid Uppsala universitet, nya substanser med potential att möjliggöra smärtfri och mer effektiv diagnostik.
– De tillvägagångssätt vården använder idag kan vara både osäkra, smärtsamma och obehagliga för patienten. Vi har istället valt att fokusera på radionuklidbaserad avbildning, en teknik som erbjuder flera värdefulla fördelar. Vårt arbete tar avstamp i de två biomarkörer, PSMA och GRPR, som överuttrycks på ytan av prostatacancerceller, och vi har nu modifierat ett antal molekyler som binder till dessa båda biomarkörer. Detta medför möjligheten att visualisera både primärtumörer och de allra minsta metastaserna, säger Fanny Lundmark.
De substanser Lundmark utvecklat – så kallade radioligander – förenar molekylen som binder till biomarkören med en radionuklid via en linker som optimerar förhållandet mellan de båda. Radionuklidens sönderfall kan detekteras med PET eller SPECT vilket genererar en avbildning av prostatacancercellerna. En av de molekyler som presenteras i avhandlingen har redan prövats i en första klinisk studie, där den framgångsrikt visualiserar cancerceller utan att orsaka oönskade biverkningar.
– Vi har optimerat PSMA- och GRPR-bindande molekyler var för sig och sedan kombinerat dessa till en radioligand med förmåga att binda till båda biomarkörerna vilket ökar chansen till tidig och korrekt diagnos, och våra data indikerar att så verkligen är fallet. Vi har även undersökt olika typer av radioisotoper för att möjliggöra avbildning med PET, vilket har flera fördelar jämfört med SPECT.
Ambitionen med tekniken är att ersätta dagens behov av fysisk palpation av prostatan, vävnadsprovtagning och rektala ultraljud med modern avbildningsteknik. Parallellt har forskargruppen påbörjat arbetet med ytterligare modifikationer av radioliganderna, nu med syftet att även möjliggöra behandling av tumörcellerna i takt med att molekylerna binder vid dem.
– Genom att använda en isotop lämpad för riktad strålterapi kan både metastaser och tumörer identifieras och strålas med minimal påverkan på kringliggande vävnad. Vi ser många intressanta vägar att utforska och förbättra, och hoppas på sikt att våra resultat ska ge värdefulla bidrag till att alla män som drabbas av prostatacancer ska slippa ofullständiga diagnoser och kirurgiska ingrepp, och framför allt att de ska få uppleva längre och bättre liv.
Fakta
- Fanny Lundmark försvarar sin avhandling fredag 20 september, kl. 09.15 på BMC, sal B42.
- Handledare är Ulrika Rosenström och Anna Orlova, Institutionen för läkemedelskemi.
- Opponent vid disputationen är Frederik Cleeren, Associate Professor, KU Leuven.
Länkar
Kontakt
Fanny Lundmark, Doktorand
Institutionen för läkemedelskemi
Fanny.Lundmark@ilk.uu.se
text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt, Ottilia Andersson