Olof Eriksson ny professor i läkemedelsutveckling
Farmaceutiska fakulteten gratulerar Olof Eriksson som utnämnts till ny professor i läkemedelsutveckling vid Institutionen för läkemedelskemi. Med utnämningen stärker Uppsala universitets sin redan starka forskning inom Positron Emissions Tomografi (PET) och radioterapi.
Olof Eriksson rekryterades till SciLifeLab och Uppsala universitet år 2017 och har idag en central roll i arbetet att avancera Farmaceutiska fakultetens redan framskjutna position inom positronemissionstomografi. Med bas vid Uppsala Science Parks PET-Centrum – en internationellt ledande facilitet i en snabbt växande disciplin – ser teamet utnämningen av Olof Eriksson till professor i läkemedelsutveckling som en möjlighet att spänna bågen ännu högre.
– Uppsala är en liten stad med ett stort universitet, ett forskningssjukhus runt hörnet och en snabbt expanderade läkemedelsindustri. Kort sagt: En oerhört gynnsam miljö som öppnar viktiga dörrar för oss över hela världen och framför allt tar många spännande projekt till Uppsala. I vårt fält händer det helt enkelt mycket på vår egen hemmaplan, och just nu lägger vi full kraft på att ytterligare konsolidera vårt team inför en mycket intressant framtid, säger Olof Eriksson.
Med framgångsrik forskning och en expanderande maskinpark möjliggör gruppens arbete avbildning av tidigare osynliga sjukdomsprocesser. Teamet identifierar också PET-biomarkörer med potential att ge värdefulla bidrag till utveckling av tidigare diagnostik, mer effektiva val av behandling och accelererad läkemedelsutveckling.
– Vi har i spåren av pandemin identifierat en biomarkör i våra immunceller, och presenterar inom kort våra resultat av en Fas-1 studie. Parallellt förbereder vi i internationell samverkan en uppskalning för att – om allt går enligt plan – redan 2025 påbörja nästa fas. Våra användningsområden omfattar bland annat cancer och sjukdom i lunga, lever, hjärta och bukspottskörtel, där vi hoppas möjliggöra diagnostik och uppföljning helt utan invasiva ingrepp. En unik tillgång som skulle minska risken för komplikationer och ge mer exakt information om hur enskilda vårdtagare svarar på behandlingar, säger Olof Eriksson.
Fakta
- Olof Erikssons laboratorium använder modern molekylär avbildningsteknik, t ex positronemissionstomografi (PET) för att undersöka och öka vår förståelse för metabola sjukdomar och cancer.
- Forskargruppen utvecklar även nya molekylära avbildningstekniker och erbjuder utbildning inom flera aspekter av radiofarmaceutisk utveckling.
Kontakt
Olof Eriksson, Professor
Institutionen för läkemedelskemi
Olof.Eriksson@ilk.uu.se
Text: Magnus Alsne, foto: Mikael Wallerstedt