Skandinavisk kraftsamling i Analytisk farmaceutisk kemi

Hedeland och Haglöf

– Med veckans konferens tog vi steget från stor potential till etablerat samarbete, konstaterar Mikael Hedeland och Jakob Haglöf, professor och studierektor i Analytisk farmaceutisk kemi, som i oktober välkomnade ämneskollegor från Universiteten i Oslo och Köpenhamn till Uppsala.

Sex år efter att Mikael Hedeland rekryterades till Uppsala universitet som professor i analytisk farmaceutisk kemi är hans forskargrupp engagerad i flera pågående projekt som överbryggar de Farmaceutiska och Medicinska fakulteterna. Teamet är även involverat i ett antal internationella samarbeten och i sena oktober välkomnade gruppen ämneskollegor från Danmark och Norge till skandinavisk konferens.

Konferens pågår

Konferens pågår • Biomedicinskt Centrum 22 oktober

– Vi samlades första gången i fjol vid Universitetet i Oslo. Då i syfte att belysa möjligheterna till utvecklad samverkan inom framför allt utbildning. Det mötet blev en framgång och när vi nu möttes igen tog vi steget från stor potential till etablerat samarbete. På årets program stod bland annat muntliga examina, ett upplägg som redan röner framgångar i Oslo och som vi idag närmar oss vid våra kurser i Uppsala, säger Jakob Haglöf, studierektor vid Institutionen för läkemedelskemi.

Högt på agendan stod även Artificiell Intelligens inom analytisk farmaceutisk kemi. Den tekniska utvecklingen medför som bekant både utmaningar och möjligheter inom högre utbildning, men vid konferensen i Uppsala valde deltagarna att fokusera på de senare. Universitetet i Oslo har redan introducerat en doktorandkurs i syfte att förbereda deltagarna på aktiva roller i ett framtida vetenskapssamhälle – en position där förmågan att analysera AI-genererad information tycks bli en central komponent.

– Som farmaceutisk kemist står du ofta inför ställningstaganden där AI kommer att utgöra allt kraftfullare verktyg, men som också förutsätter kompetens att förstå, värdera och tolka materialet. Det här är kunskaper vi måste ge våra studenter, och det gör vi bäst i skandinavisk samverkan. Hösten 2025 startar vi nästa kurs, och hoppas då även välkomna doktorandkollegor från Uppsala universitet, säger Stig Pedersen-Bjergaard, professor vid Universitetet i Oslo.

AFK grupp

Forskargruppen i Analytisk farmaceutisk kemi

Mötet i Uppsala satte även fokus på potentiella studentutbyten och utrymme att ta emot examensarbetare över nationsgränserna. Diskussioner som enligt professor Mikael Hedeland föll väl ut och ser ut att kunna realiseras redan inom överskådlig framtid:

– Analytisk farmaceutisk kemi tillhör av naturen de discipliner som vinner på internationell samverkan, och veckans konferens bekräftar de stora värden som ryms i att komplettera våra egna perspektiv. Att vi nu lagt en stabil grund för skandinavisk samverkan ökar dessutom vårt utrymme att ytterligare förfina våra metoder och att bistå Uppsalas farmaceutiska och medicinska forskningsmiljöer i deras arbete att utveckla framtidens läkemedelsterapier.

För flertalet av de skandinaviska gästerna innebar besöket vid Biomedicinskt Centrum den första resan till Uppsala, och på schemat stod utöver vetenskapliga diskussioner guidade besök i Universitetshuset, Museum Gustavianum och Domkyrkan.

– Det har varit ett både resultatrikt och trevligt besök i er vackra stad. Idag återvänder vi till Köpenhamn med värdefulla intryck kring både utbildning och forskning som utan tvekan kommer att generera reell nytta i vår egen verksamhet. Min ambition är att vårt nya nätverk framöver även ska mötas online, men framför allt att vi hösten 2025 ska få välkomna våra skandinaviska kollegor till Danmark för en lika givande konferens som den vi just deltagit i, säger Bente Gammelgaard, professor vid Universitetet i Köpenhamn.

Fakta

  • Farmaceutiska fakultetens forskargrupp i Analytisk farmaceutisk kemi arbetar främst med fokus på bioanalys – bestämning av läkemedel och metaboliter i biologiska system – och i synnerhet separationsmetoder kopplade till masspektrometri.
  • Gruppens inriktningar rör i huvudsak Läkemedel i miljön, Läkemedelsmetabolism och dopningskontroll samt Metabolomik.
  • Gruppen letar alltid efter nya talanger som vill göra examensarbete, doktorera eller arbeta som postdok vid BMC. Kontakta Mikael Hedeland för mer information om gruppens verksamhet.

Kontakt

Mikael Hedeland, Professor
Institutionen för läkemedelskemi
Mikael.Hedeland@ilk.uu.se

Jakob Haglöf, Studierektor
Institutionen för läkemedelskemi
Jakob.Haglof@ilk.uu.se

Text: Magnus Alsne, foto: Magnus Alsne, Mikael Wallerstedt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin