Farmaceuter med utländsk examen
För att underlätta utländska farmaceuters inträde på den svenska arbetsmarknaden erbjuder Uppsala universitet en kompletteringsutbildning och ett kunskapsprov som en väg till svensk apotekarlegitimation. Höstterminen 2022 utvecklade vi vår kompletteringsutbildning med en tredje, renodlad språktermin.
På uppdrag av Utbildningsdepartementet och Socialstyrelsen koordinerar och ger Uppsala universitet Kompletteringsutbildning för apotekare med utländsk examen. Utbildningen ges på heltid, är till stor del är webbaserad och deltagarna står idag för mer än var tredje ansökan om svensk apotekarlegitimation. Flera av våra alumner arbetar idag i glesbygdsregioner där deras kunskaper är nödvändiga.
Behörighet till utbildningen kräver utländsk apotekarutbildning och dokumenterad kunskap i engelska och svenska. För flera deltagare har dock bristande språkkunskaper blivit en utmaning. Därför införde vi år 2022 en tredje, renodlad språktermin: Språkintroduktion till akademiska studier för utländska apotekare, utformad i samverkan vid Farmaceutiska fakulteten och Uppsala universitets Institution för nordiska språk.
Då du ansöker till utbildningen bedömer du dina språkliga kunskaper i det svenska språket. Du som anger dig ha tillräckliga språkkunskaper får visa det i ett språktest vars nivå motsvarar Test i svenska för universitets- och högskolestudier.
Kunskapsprov för farmaceuter med utländsk utbildning
För att ansöka om en svensk apotekar- eller receptarielegitimation måste du visa att du har den kunskap och kompetens som fordras. Ett sätt att visa detta är att göra Uppsala universitets Kunskapsprov för farmaceuter med utländsk utbildning. Provet är kostnadsfritt och anordnas flera gånger per år på uppdrag av Socialstyrelsen.
Du med utländsk apotekar- eller receptarieexamen som fått Socialstyrelsens beslut att du är behörig kan anmäla dig till kunskapsprovet som genomförs i Uppsala.
Kunskapsprovet består av ett teoretiskt och ett praktiskt delprov som görs under en dag vardera. Båda delproven har ett antal moment som vart och ett ska vara godkänt vid samma provtillfälle för att hela delprovet ska vara godkänt. Du har totalt fem försök på dig att klara det teoretiska provet och tre försök på sig att klara det praktiska provet. Från det första provtillfället har du totalt fem år på dig att klara av hela kunskapsprovet.
Proven genomförs på svenska. En del i det teoretiska provet innehåller en vetenskaplig artikel på engelska, men med tillhörande frågor på svenska.
Kontakt • Kunskapsprov för farmaceuter med utländsk utbildning