Hur stor är risken för myggburna virus i Sverige?
Virus som sprids av myggor, såsom dengue- chikungunya- och Sindbisvirus, kan orsaka många allvarliga sjukdomar. Hittills har mest forskning gjorts på virus och myggor under tropiska förhållanden. Betydligt mindre kunskap finns om hur dessa virus beter sig vid lägre temperaturer.
I detta projekt kommer vi göra experiment med flera virus som har potential att sprida sig över världen. Vi kommer att infektera två myggarter med dessa virus: en myggart som finns i Sverige (Culex pipiens) och en invasiv art som sprider sig norrut i Europa, den asiatiska tigermyggan (Aedes albopictus).
Myggorna får sedan leva i varierande antal dagar under olika temperaturförhållanden. Bland annat kommer vi ta prover på virusmängden vid olika tillfällen och simulera vintersäsongen för infekterade mygg. Det ger kunskap om hur lång tid det tar för de olika virusen att föröka sig, temperaturens påverkan och virusens förmåga att överleva i myggen över vintern.
Med hjälp av fältstudier och digital medborgarrapportering med mobilappen Mosquito Alert kommer vi också övervaka den asiatiska tigermyggans spridning till Sverige, samt utvärdera myggans möjligheter att överleva den svenska vintern.
För att kunna uppskatta risken för framtida virusutbrott behövs pålitliga grunddata. Sådana saknas ofta, eftersom de kräver experimentella studier – som kräver både tid och specialkompetens. Med hjälp av våra experiment kan vi uppskatta risken för att dessa virus ska kunna spridas och etablera sig i Sverige och andra länder med liknande klimat.
Projekttitel: På flytt från tropikerna - spridning av myggburna virus i tempererade klimat
Projektledare: Jenny Hesson, docent vid institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi virala zoonoser på Uppsala universitet