Köttintag i kosten i relation till hjärt- och kärlsjukdomar: Förståelse av molekylära mekanismer med hjälp av plasmametabolom- och proteomprofilering

Högre köttintag i kosten har förknippats med ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar (CVD). De potentiella biologiska mekanismerna är dock ännu inte väl förstådda. Vår forskning syftar till att förstå om metaboliter och proteiner i plasma förmedlar sambandet mellan köttintag och CVD.

Grundinformation

  • Finansiär: Vetenskapsrådet,EpiHealth

Projektbeskrivning

Högre köttintag har rapporterats vara förknippat med en högre risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Man vet dock inte så mycket om de underliggande biologiska mekanismerna som förklarar detta samband. Att mäta olika molekyler i blodprov såsom metaboliter och proteiner är ett lovande tillvägagångssätt både för att mäta köttintag och för att hitta de mekanismer som ligger till grund för sjukdoms­utveckling.

Vårt mål är att identifiera sambandet mellan intag av vitt och processat och icke processat rött kött, med metaboliter och proteiner i plasma samt att studera deras samband med risken för hjärt-kärlsjukdom med hjälp av storskaliga epidemiologiska kohorter. De kohorter som ingår I studien är Swedish CardioPulmonary BioImage Study (SCAPIS), Swedish Infrastructure for Medical Population-Based Life-Course and Environmental Research (SIMPLER), EpiHealth och Prospective Investigation of Obesity, Energy, and Metabolism (POEM).

Detta tvärvetenskapliga projekt kommer att bidra till vår förståelse av de mekanismer som driver risken för hjärt-kärlsjukdom hos individer med både låg och hög köttkonsumtion.

Marju Orho-Melander, Lunds universitet, Sverige

Johan Ärnlöv, Karolinska Institutet, Sverige

Gunnar Engström, Lunds universitet, Sverige

Gustav Smith, Göteborgs universitet Sverige

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin