Alumnintervju Susanne Spector

Susanne Spector

Susanne Spector

Susanne Spector disputerade från nationalekonomiska institutionen 2013 med avhandlingen ”Essays on Unemployment Insurance Design”. Sedan dess har hon bland annat jobbat som ekonom på Svenskt Näringsliv och på Nordea som Head of Macro Research SE.

Varför valde du att söka till forskarutbildningen på nationalekonomiska institutionen?

Det var en hel del tillfälligheter, men när möjligheten uppstod kändes det som ett självklart val.

Hur var tiden på programmet – vilket stöd erbjöds och hur var samarbetet med andra forskare?

Forskarutbildningen var en väldigt rolig tid och det var ett privilegium att få spendera dagarna med andra nyfikna och samhällsintresserade personer. Diskussionerna kring lunchbordet var alltid spännande och det fanns en väldigt fin gemenskap bland doktoranderna. Jag hade också förmånen ha två engagerade och stöttande handledare som öppnade dörrar till olika typer av forskningsmiljöer.

Vilka kompetenser och färdigheter utvecklade du under din tid som doktorand som du har haft användning av sen?

Det jag främst har tagit med mig är en trygghet kring vad vi vet, vad vi inte vet och vad vi kvalificerat kan anta om hur ekonomin fungerar. Jag hade både teoretiska och empiriska papper i min avhandling och särskilt de teoretiska gav ett bra ramverk för att kunna tolka och förstå den ekonomiska utvecklingen som jag har nytta av varje dag.

Hur har din forskarutbildning påverkat din professionella karriär?

Att ha doktorerat är alltid ett plus och i vissa sammanhang ger en doktorstitel viktig tyngd, men framförallt är det kunskapen och förmågorna som jag tog med mig från Uppsala som har gjort skillnad.

Hur har nätverket från din tid på programmet påverkat din framtida karriär?

Nätverket har främst varit viktigt på ett personligt plan – och det är både roligt och givande att följa vad alla har för sig idag.

Har du några råd eller tips för dem som överväger att söka till doktorandprogrammet i nationalekonomi?

Ha kul, undersök spännande frågor och bygg på med så mycket kunskap som möjligt om hur ekonomin fungerar. Gå på seminarier, åk på konferenser och försök bidra till forskningsmiljön på ett positivt sätt.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin