TID-kollokviet

  • Datum: 17 december 2024, kl. 13.15–15.00
  • Plats: Engelska parken
  • Typ: Seminarium
  • Föreläsare: Martina Terrazzano, doktorand i språkvetenskap och genusstudier, Umeå universitet
  • Arrangör: Institutionen för nordiska språk
  • Kontaktperson: Hanna Sofia Rehnberg

En egen röst? En språkvetenskaplig analys av diskurser kring HIV/AIDS i svenska mass- och queermedier, 1982–1983

Abstract

Mer än 40 år efter att den började, fortsätter hiv/aids epidemin att vara relevant för en rad olika fält, inte bara för medicin och folkhälsa utan också för humaniora. När det gäller språkvetenskap finns det viktiga frågor som gäller epidemin: hur använder man språk i en hälsokris? Hur representeras de som drabbas av sjukdomen? Vem berättar historien, och vems historia berättas?

Målet för det här projektet är att utforska parallella och konkurrerande diskurser kring hiv/aids i två svenska medier: tidningen Dagens Nyheter (grundad år 1864) och queertidskriften Revolt – mot sexuella fördomar (1971–1986). Särskild fokus läggs på hur olika sociala aktörer representerades i mediebevakningen och hur deras agentskap framhävdes. Tidsram för analysen är 1982–1986, och målet på kollokvium är att presentera resultat för åren 1982–1983.

Projektet kombinerar kritisk diskursanalys med korpuslingvistik på så sätt att ett urval artiklar analyseras genom kritisk diskursanalys, samtidigt som två korpusar har byggts innehållande alla artiklar om hiv/aids som publicerades i de två källorna. Genom att använda dessa två metoder kommer analysen att kombinera kvalitativ och kvantitativ fokus.

Preliminära resultat visar att det finns några diskurser som dominerar epidemins mediebevakning, till exempel hiv/aids som ett exotiskt hot. Intressant är att ett antal representationsstrategier används av både Dagens Nyheter och Revolt, samtidigt som det finns skillnader hur de inblandade människornas agentskap presenteras i de olika källorna.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin