Tomas Persson har tilldelats projektmedel för att utveckla digital stödresurs i matematik för studenter på grundlärarprogrammen

Tomas Persson

Tomas har tilldelats medel av Rektor för projektet Permanent digital stödresurs i matematik för studenter på grundlärarprogrammen F-3 och 4-6

- Vilka av EDU:s medarbetare kommer att ingå i projektet?

Synnöve Carlsson, Erica Lundkvist och Tomas Persson

- Vet du redan nu ungefär hur den digitala stödresursen kommer att se ut?

Tack vare att vi fick projektmedel för pedagogiskt utvecklingsarbete 2023 fick vi tid att utveckla och testa ett upplägg under vårterminen 2024 som enligt studenternas återkoppling fungerade bra och som vi därför kommer bygga vidare på. Stödresursen ligger redan nu som en egen kurs i Studium ”Matematikresurser EDU” som man som student får tillgång till under sin första termin och därefter kan använda närsomhelst under resten av sin studietid.

Hjälpresursen i Studium liknar vanliga kursers upplägg med olika moduler för olika områden, exempelvis algebra, aritmetik, geometri osv. Klickar man upp en modul finns olika sidor med ämnesområden och på varje sida kommer det finnas hjälptexter som förklarar och övningar man kan göra samt korta filmer om hur man löser/resonerar kring sådana uppgifter.

I och med att vi fått dessa medel kommer vi kunna täcka in betydligt fler områden än det fåtal som finns i dagsläget, och även skapa filmer med bättre ljud och bild.

- Det finns redan stöd för studenter i form av räknestugor och så kallad prepmatte inom flera av grundlärarprogrammens kurser i matematik. Är det tänkt att den digitala stödresursen ska ersätta dessa, eller vara ett komplement?

Tanken är inte att denna resurs ersätter något annat. Det är ett komplement för de studenter som tycker att lektionspassen börjar på en för hög nivå eller har ett för högt tempo. Här kan de göra övningar i sin egen takt och om de kör fast, titta på en film om just det steget, pausa, och fortsätta räkna. Kör de fast igen i nästa steg är det bara att trycka på play, eller backa och titta på filmen igen.

Resursen ska även fungera som hjälp med repetition inför kommande kurser. Exempelvis är bråkräkningsregler grundläggande för att kunna beräkna sannolikheter på Matematik III, vilket studenterna gjorde under aritmetiken på Matematik I 4,5 terminer tidigare. Då kan de i resursen hitta material som hjälper dem att repetera grunderna som de behöver men kanske hunnit glömma.

Resursen kan även vara till hjälp för studenter på andra kurser där matematik används.Tanken är också att denna resurs ska fungera som stöd för de studenter som inte klarat kursmoment under den tid kursen pågick. Tidigare har de inte haft något stöd alls efteråt utan varit hänvisade till självstudier.

- I den bästa av världar – vad hoppas du på att ni uppnår med projektet?

Att fler studenter klarar kurserna. Både de som går en kurs för första gången, men kanske framför allt att kunna hjälpa de studenter som inte klarat tentamen och sedan hamnat i en ond cirkel och skrivit omtentamen efter omtentamen utan att själva lyckas inhämta de kunskaper de behöver. Det skapar ju bara en känsla av misslyckande och det är ju inte en bra motivation för att ännu en gång utan hjälp plugga inför en ny omtentamen.

Sedan hoppas jag även att studenterna ger återkoppling på vad som är bra, dåligt eller saknas på sidan och att alla mattelärare på institutionen fortsätter att lägga till, uppdatera och byta ut innehåll även efter projektets avslutande. Om projektet blir lyckat kanske även en motsvarande sida kan skapas för förskollärarprogrammet.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin