Disputation: Meningserbjudanden om metaforiskt språk i ämnet svenska som andraspråk i gymnasieskolan

Sonia Blomquist

Den 25 oktober försvarar Sonia Blomquist sin doktorsavhandling i didaktik: Meningserbjudanden om metaforiskt språk i ämnet svenska som andraspråk i gymnasieskolan

Se abstract och doktorsavhandling

För mer information, se kalendariet

- I din avhandling behandlar du ämnet svenska som andraspråk inom gymnasieskolan. Vad fick dig intresserad av det?

Jag har tidigare arbetat i svensk gymnasieskola och har också undervisat inom internationell utbildning med engelska som undervisningsspråk. I båda skolformerna har jag i olika ämnen mött elever som haft svenska eller engelska som ett andra eller tredjespråk. Något som återkommit genom åren har varit dessa elevers svårigheter att förstå metaforiska ord och uttryck i målspråket och vilka skillnader som kan föreligga mellan olika språks metaforiska ord och uttryck. Detta fick mig intresserad av att undersöka gymnasieämnet svenska som andraspråk med fokus på hur ämnet tar upp och behandlar ord och uttryck med metaforisk betydelse. I avhandlingen undersöks ämnesplanen, hur lärare tar upp metaforiskt språk i ämnets språk- och litteraturundervisning och hur metaforiskt språk tas upp i läroböcker avsedda för ämnets tre kurser. Inom svenska som andraspråk har forskningen i stor utsträckning riktat fokus mot nyanländas lärande och få har intresserat sig för språkutvecklande inslag i undervisningen som kan bidra till en avancerad språknivå i målspråket.

- Vilken tycker du är den viktigaste slutsatsen som du har kommit fram till?

Den viktigaste slutsatsen är att ämnet har en potential att ge elever kunskaper om metaforiskt språk, men att denna ofta inte utnyttjas. En annan slutsats är att ämnesplanen, lärares utsagor om undervisningen och läroböcker i ämnet uppvisar en begränsad syn på det metaforiska språkets betydelse och funktion i språket.

- Kommer dina resultat kunna användas för att utveckla undervisningen i svenska som andraspråk inom gymnasieskolan?

Det är min förhoppning att avhandlingens resultat ska bidra till en vidgad syn på metaforiskt språk i olika utbildningssammanhang. Eftersom metaforiska ord och uttryck förekommer i både talat och skrivet språk och i synnerhet i skolspråket ser jag det som viktigt att öka kunskapen om ämnet. Tidigare forskning visar också att det föreligger ett samband mellan metaforisk kompetens och en avancerad språknivå i målspråket. Metaforiskt språk behöver få en ökat utrymme i ämnet svenska som andraspråk och det bör undervisas explicit.

- Vad har du för planer efter att disputationen är avklarad?

Att skriva artiklar, föreläsa och informera om min forskning. Initialt var min avhandling en sammanläggning men kom att bli en monografi. Jag har därför utkast till artiklar som ligger och väntar på att bli avdammade och färdigskrivna. En annan idé är att så småningom utarbeta kurslitteratur om metaforiskt språk anpassad för lärarutbildningen.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin