Ny handbok för lågstadiet ska vässa elevernas skrivande

Att det känns roligt och meningsfullt att skriva är viktigt både för skrivandet i sig och för skrivutvecklingen visar forskning. Foto: Mikael Wallerstedt
En forskargrupp från Uppsala universitet och Luleå tekniska universitet har tillsammans med lärare och elever provat ut metoder i funktionellt skrivande. Resultatet presenteras i en ny handbok för tidiga skolår. Boken avslutar ett forskningsprojekt finansierat av Skolforskningsinstitutet.

Åsa af Geijerstam, universitetslektor vid Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningssociologi. Foto: Mikael Wallerstedt
- Vi ser elevers skrivutveckling som en viktig aspekt av skolans uppdrag. Genom att bli ”en sån som skriver” kan eleverna delta i skolans arbete, men också i samhället, säger Åsa af Geijerstam, docent i didaktik vid Uppsala universitet.
Åsas projektgrupp med fem kollegor vid Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningssociologi har studerat hur man kan bidra till att höja kvaliteten på lärandet och undervisningen av funktionellt skrivande i årskurs 1-3. En ålder där fokus länge legat på läsning och matematik. Behov av insatser kopplade till skrivande har identifierats inte bara i Sverige utan även i de andra nordiska länderna.
Ett roligt och meningsfullt skrivande
Funktionellt skrivande är inget nytt begrepp men forskarna har här fått möjlighet att fördjupa och förtydliga vad det innebär. Att skriva i ett sammanhang med ett meningsfullt och motiverande innehåll och till en mottagare man själv har valt är kärnan.
En annan viktig del är att ha möjlighet och känna sig trygg med att välja bland så kallade ”språkliga resurser”, språkliga drag i texter som gör dem extra intressanta, innehållsrika och läsvänliga.
- Vi såg ett behov av en bok som vänder sig till lärare och lärarstudenter och som ger tydligt stöd att undervisa i skrivande så att eleverna blir motiverade att skriva, och samtidigt lär sig färdigheter som hjälper dem vidare i skrivutvecklingen, säger Åsa.
Skolforskning i samverkan
I projektet Funktionellt skrivande i tidiga skolår (FEAST): undervisning, bedömning och professionell utveckling, som ligger bakom handboken, har forskarna samverkat med totalt 30 skolor runt om i landet.
Samarbetet med lärarna och deras elever har varit både det svåraste och det roligaste i projektet berättar Åsa som betonar att boken inte hade kommit till utan dem. Hon är glad över den respons som arbetet hittills har gett.
- En del lärare vittnar om att undervisningsuppdragen fått dem att spänna bågen och våga prova lite mer utmanande skrivuppgifter redan i årskurs 1. De har också rapporterat att även elever som inte kommit så långt i sin skrivutveckling har kunnat delta i skrivandet på sin egen nivå och att det har stärkt deras utveckling som skribenter.
Viktor Jacobsson
Fakta
Funktionellt skrivande i tidiga skolår (FEAST): undervisning, bedömning och professionell utveckling
Projektet genomfördes som en interventionsstudie med 30 lågstadieklasser, där 15 klasser deltog i interventionen och 15 var kontrollklasser. Lärarna som deltog genomförde fyra undervisningsuppdrag per termin tillsammans med sina elever. Uppdragen designades av forskare i diskussion med en referensgrupp av lärare. Syftet med studien som finansierades av Skolforskningsinstitutet var att höja kvaliteten på lärandet och undervisningen av funktionellt skrivande för elever i årskurs 1–3.
Boken ”Skrivande i tidiga skolår” innehåller
- en introduktion till vad funktionellt skrivande innebär
- fem kapitel om centrala språkliga drag som elever behöver lära sig mer om för att utveckla sitt skrivande
- sexton konkreta förslag på undervisningsupplägg för funktionell skrivundervisning