Licentiatseminarium: Demokratiska gemenskaper i förskolan - konceptualiseringar, iscensättning och erfarenheter ur vuxnas och barns perspektiv

Mimmi Örberg
Den 4 juni försvarar Mimmi Örberg sin licentiatuppsats i pedagogik.
Vilken/vilka tycker du är de viktigaste slutsatserna i din uppsats?
En av de övergripande slutsatserna är att inkludering förstått som demokratiska gemenskaper skapas genom ett samspel mellan personalens förståelse och iscensättning av inkludering och demokrati likväl som genom barns erfarenheter. Det kan därför se olika ut på olika förskolor och skilda möjligheter och utmaningar uppstår.
Vilka var de största utmaningarna du stötte på under datainsamlingen i förskolorna?
Eftersom jag har en lång erfarenhet av att ha arbetat i förskolan i olika roller var den största utmaningen under datainsamlingsprocessen att delta i verksamheten i en ny roll och inte falla tillbaka i exempelvis en förskollärarroll. Det öppna välkomnande jag fick på alla förskolor underlättade dock eftersom vi kontinuerligt kunde samtala om varför jag var på plats i verksamheten.
Hur tror du att resultaten av ditt arbete kan användas i förskolan?
Min förhoppning är att resultatet ska bidra med utgångspunkter för reflektion och diskussion om vad inkludering som skapande av demokratiska gemenskaper kan innebära för olika aktörer i förskolans praktik.
Hur har det fungerat för dig att kombinera undervisning på EDU och skrivande av uppsatsen?
Jag har blivit bra på att använda min tid fokuserat och hålla igång flera processer samtidigt. Stundvis har det förstås varit utmanade att dela sin tid mellan många sammanhang men samtidig har forsknings- och undervisningsdelen varit ett tillägg till varandra.
Vad har du för planer efter licputationen?
Jag kommer att fortsätta min anställning som universitetsadjunkt vid institutionen och undervisa på olika program och kurser.