Jämställdhetsreformer som strategi för att stärka diktatorers makt
Syftet med detta bokprojekt är att undersöka varför auktoritära stater inför jämställdhetsreformer. Med några undantag har icke-demokratier historiskt sett varit relativt dåliga på jämställdhet. Men de senaste 30 åren har någonting hänt och auktoritära stater har sedan dess infört fler jämställdhetsreformer än demokratiska länder.
Grundinformation
- Period: 2024-03-01 – 2025-02-28
- Finansiär: Riksbankens jubileumsfond
Beskrivning
I boken utvecklar min medförfattare Elin Bjarnegård och jag begreppet ”autokratisk genderwashing” för att förstå denna utveckling. Vi argumenterar för att dolda motiv ligger bakom auktoritära regimers jämställdhetsreformer: tack vare att jämställdhet har kommit att bli så intimt förknippat med demokrati ger reformerna auktoritära styren ökad legitimitet samtidigt som de skiftar fokus bort från valfusk och brott mot mänskliga rättigheter.
Autokratisk genderwashing sker med hjälp av specifika legitimeringsstrategier, som ser olika ut beroende på vem de riktas mot: den politiska oppositionen, internationella aktörer eller medborgare och civilsamhälle. Vi använder oss av både kvantitativa och kvalitative metoder för att undersöka dessa strategier – hur och var de äger rum, och om de uppnår sina mål. Vi avslutar boken med att diskutera hur autokratisk genderwashing kan avslöjas, för att undvika att jämlikhetsreformer används för att stärka icke-demokratiska styren.
Både forskare och praktiker som arbetar med att främja demokrati behöver bättre förstå hur auktoritära regeringar använder sig av jämställdhetsreformer som vapen för att behålla makten. Det är viktigt att undersöka var dessa strategier genomförs, om de är framgångsrika och hur man kan avslöja dem, säger projektledare Pär Zetterberg.