Uppsala talar om tiggeri

Deliberativa medborgare: Vem vill delta i politiska diskussioner och när, var och hur sker det deliberativa samtalet?

  • Period: 2014-01-01 – 2016-12-31
  • Budget: 5 805 000 kr
  • Finansiär: Vetenskapsrådet,Australian Research Council

Beskrivning

Deliberativ demokrati är ett sätt att engagera medborgare i politiken och att ge dem en möjlighet att reflektera kring samhällsfrågor på ett idealt sätt. Resultatet av deliberativa samtal bör ligga till grund för politiska beslut. Trots det stora intresset kring deliberation från både forskare och praktiker så är vi ännu långt ifrån att förstå vilka faktorer som främjar det deliberativa samtalet.

Detta forskningsprojekt syftar till att utveckla en systematisk förståelse för de faktorer och mekanismer som leder till att medborgare engagerar sig i deliberation: psykologiska, situationsbundna, individbundna, strukturella etc. Vi kommer att utveckla en övergripande modell för att förstå deliberation strukturerad efter tre centrala frågeställningar:

  • Vem är villig att delta i deliberativa samtal?
  • Hur och när sker deliberation?
  • Vilka politiska/samhälleliga effekter har deliberation på kort och lång sikt?

Vi vill öka förståelsen för den dynamiska process som äger rum dels när medborgare är involverade i idealt utformade deliberativa situationer med betydande förutsättningar för att deliberation ska äga rum respektive när de deltar i situationer med begränsade förutsättningar för att deliberation ska ske. Ansatsen är tvärvetenskaplig och bygger på forskning inom psykologi, ekonomi och politik. Deliberation är en komplex process som kräver omfattande analyser på flera olika nivåer. Detta omfattande angreppssätt är nödvändigt för att kunna reda ut tidigare motsägelsefulla forskningsresultat vilket gett upphov till en hel del förvirring kring betydelsen av deliberation.

Medborgardialog för särskilt inbjudna medborgare

Under tre dagar i januari och februari har ett 60-tal utvalda uppsalabor fått ta del av utförlig information och möjlighet att diskutera frågor som rör de särskilt utsatta EU-medborgare som tigger på Uppsalas gator. Uppsalabornas slutsatser har därefter sammanställts i en rapport som sedan överlämnas till en representant för kommunstyrelsens ordförande. Syftet med rapporten ”Medborgarnas åtgärdsförslag för att hantera tiggeriproblematiken” är att förmedla ett medborgarperspektiv på tiggerifrågan till politiker och beslutshavare.

Dessa frågor har diskuterats:

  • Vad är problemet med EU-medborgare som tigger?
  • Vem har ansvaret för EU-medborgare som tigger i vårt närområde?
  • Vad bör vi göra för att förbättra situationen i Uppsala?

Samtalen under Medborgardialogen har skett gruppvis och varvats med information från personer som är väl insatta i frågan, samt personer som har stort inflytande på EU-medborgare dagliga liv. Exempel på personer som bjudits in för att tala är politiker, representanter från ideella sektorn, myndighets­utövare inom till exempel polis och socialtjänst och andra experter. Namnen på de experter som deltog hittar du i början av rapporten.

Medborgardialogen är ett sätt att låta politiker få veta vad medborgarna tycker om en viktig samhällsfråga, efter det att medborgarna har fått möjlighet att verkligen sätta sig in i frågan.

Medborgardialogen är också en del av ett större forskningsprojekt om deliberativ demokratiteori.

Läs rapporten "Medborgarnas åtgärdsförslag för att hantera tiggeriproblematiken”

Projektledare: Julia Jennstål
Medarbetare: Lotti Fred, Simon Niemeyer

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin