Specialvisning för Forum för judiska studier av Nationalmusei utställning av Hanna Hirsch Paulis arbeten
- Datum: 1 oktober 2025, kl. 15.00–17.00
- Plats: Nationalmuseum, Stockholm
- Typ: Utställning
- Webbsida
- Arrangör: Forum för judiska studier
- Kontaktperson: Lars M. Andersson
Specialvisning för Forum för judiska studier av Nationalmusei utställning av Hanna Hirsch Paulis arbeten. Utställningens kurator, Carina Rech, guidar. OBS! Vänlige notera tid och plats och att föranmälan krävs. Anmälan görs till Lars M Andersson via e-post lars.m.andersson@hist.uu.se senast den 1 september. Samling vid Nationalmusei entré 14.45.

Om föredragshållaren och föredraget
Carina Rech är konstvetare, författare till den prisade avhandlingen Becoming Artists: Self-Portraits, Friendship Images and Studio Scenes by Nordic Women Painters in the 1880s (2021), tidigare intendent och utställningskurator vid Prins Eugens Waldemarsudde, där hon stod bakom den uppmärksammade Grünewaldutställningen häromåret och nu verksam vid Nationalmuseum som utställningskurator.
Nationalmuseum beskriver utställningen på följande sätt:
I utställningen visas över 130 verk tillkomna under ett långt och intensivt konstnärsliv som sträcker sig över sex decennier. Du kan följa Hanna Hirsch Paulis personliga och konstnärliga utveckling från uppväxten i en högborgerlig judisk familj och utbildningen på Konstakademien i Stockholm, till befriande studieår i Paris, äktenskap, barn och etableringen som porträttkonstnär i sekelskiftets Stockholm och avslutningsvis sena självporträtt gjorda på 1920- och 1930-talet där konstnären utforskar sin plats i livet under en omvälvande och hotfull tid. Utställningen baseras på ny forskning och nya arkivfynd. Det är den mest omfattande presentationen av Hanna Hirsch Paulis verk någonsin och det är även den första monografiska utställningen. Målningar, teckningar och skisser kompletteras med ett urval av verk av hennes generationskamrater såsom maken Georg Pauli, Carl Larsson, Richard Bergh, Eva Bonnier, Ernst Josephson och Fanny Brate. Många av målningarna är inlånade från Hirsch Paulis släktingar och andra privata samlingar och har aldrig eller ytterst sällan visats publikt. Verken har omhändertagits det senaste halvåret av Nationalmuseums konservatorer i en ansenlig restaureringskampanj som garanterar att ett viktigt kulturarv bevaras för lång tid framöver.
Grunden till utställningen är ett flerårigt forskningsprojekt med utgångspunkt i ett sensationellt arkivfynd, nämligen konstnärens omfattade korrespondens, fotoalbum och arbetsmaterial i form av skissböcker och teckningar. Genom det unika arkivmaterialet som aldrig har varit tillgängligt för forskningen går det att komma Hanna Hirsch Pauli närmare som person och konstnär än vad som tidigare varit möjligt. Hon berättar om sina verk, sin arbetsprocess och sin konstsyn. Hon talar om livets stora frågor, om kärlek, vänskap och kvinnans roll i samhället. Hon reflekterar över den judiska identiteten, om antisemitismen, nazismen och den politiska och samhälleliga utvecklingen. Genom det rika källmaterialet framstår Hanna Hirsch Pauli som en karismatisk och viljestark person och egensinnig konstnär som följde sin egen väg. I utställningen tecknas ett intimt porträtt av en av Sveriges mest betydande konstnärer som aldrig befann sig i marginalen, utan mitt i centrum av det svenska kulturlivet.