U-FOLD Seminarium: TikToks • Beroenden för en ny generation

  • Datum: 7 februari 2024, kl. 9.00–12.30
  • Plats: Universitetsaulan
  • Typ: Seminarium
  • Föreläsare: Ulrika Caperius, Förläggare, Bonnier Carlsen, Ledamot, Läsrådet • Mathias Hallberg, Professor, Farmaceutiska fakulteten • Sissela Nutley, Författare, Arts & Hearts • Anna Nygren, Elevhälsoexpert, Elevhälsan/Prata om alkohol • Jale Poljarevius, Underrättelsechef, Polisregion Mitt • Maria Winkvist, Director Innovation and Products, Kontigo Care
  • Arrangör: U-FOLD och Uppsala universitet
  • Kontaktperson: Fred Nyberg

U-FOLD återvänder till Uppsala universitetsaula med Storseminarium 2024 där vi sätter fokus på på skärmtid, tiktok och hur vi gör sociala medier till något positivt i våra barns utveckling. Vi lyssnar till dagsaktuella lägesrapporter och tar ut riktningen för en bättre väg framåt. Fri entré.

Flicka tittar på mobiltelefon

U-FOLDs seminarier i Uppsala universitetsaula tillhör vår regions största arenor för samtal och initiativ inom beroendefältet. Vid våra två senaste mötesplatser i Universitetshuset bokades samtliga platser i princip omgående. Det tydliggör behovet av en gemensam plattform, och onsdag 7 februari inbjuder vi till Storseminarium 2024: TikToks • Beroenden för en ny generation.

Föranmäl dig nu på https://doit.medfarm.uu.se/bin/kurt3/kurt/103102

I takt med att timmarna framför skärmarna ökar försämras vår koncentrationsförmåga som de senaste 20 åren minskat från 150 till 47 sekunder. De unga sover allt sämre och våra svenska PISA-resultat ger anledning till oro. Flera studier pekar ut de digitala plattformarna och deras intensiva tempo som starkt bidragande till utvecklingen. Texterna blir kortare, bilderna mer uppseendeväckande och aviseringarna allt fler. Innehåll designas för att skapa beroenden och våra hjärnor reagerar som på en drog: Bara en TikTok till.

Dessvärre innehåller nästa video inte alltid bästisens senaste uppdatering. Bland den digitala världens många nya fenomen är ”Krimfluencers” – polisens ord för gängkriminella som använder sociala media för att föra ut sina budskap – ett av de mer ovälkomna. Med livesändningar och filmade brott demonstrerar de våldskapital i syfte att skrämma till lydnad. Hit hör även de många musikvideos där rappare med gängkopplingar visar status i form av pengar och vapen, vilket i sin tur skapar effektiva kontaktytor mot de barn och unga där gängen har sin framtida rekryteringsbas.

Betyder det att sociala medier måste hämma våra barn och ungas utveckling? Absolut inte, men vägen framåt kräver engagemang från en insatt vuxenvärld: Svenska Barnläkarföreningen gick nyligen ut med rekommendationer för barns skärmanvändning. Med draghjälp av TikToks virtuella bokklubb BookTok rapporterar Biblioteken att unga återigen söker sig till litteraturen. På sociala medier är Polisen en alltmer aktiv och positiv motkraft till de kriminella gängen.

Vid U-FOLD storseminarium 2024 tar vi del av några alla de framgångsrika initiativ som bedrivs och nästa steg för att ge våra barn en ny och bättre framtid. Vi börjar nu!

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin