Hur beter sig stamceller i rymden och kan osynliga celler lösa knutar i diabetesforskningen?

• Datum: 5 mars 2024, kl. 16.00–17.30
  • Plats: Akademiska sjukhuset, H:son Holmdahlsalen, 2 tr. Ingång 100/101, Akademiska sjukhuset, Dag Hammarskjölds Väg 8, Uppsala
  • Typ: Seminarium
  • Webbsida
  • Arrangör: Akademiska sjukhuset, Region Uppsala och Uppsala universitet
  • Kontaktperson: Hannah Karlsson

Hur påverkas stamceller av att vistas i rymden? Och kan celler som inte syns komma att bota typ-1 diabetes? Det är två av ämnena för dagen när ATMP-centrum Uppsala samlas till årets första nätverksträff på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Stamceller i en petriskål fotade mot svart bakgrund.

Stamcellerna fotade i labbet. Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

I bagaget till internationella rymdstationen ISS hade svenske astronauten Marcus Wandt bland annat med sig 50 miljoner stamceller från Uppsala universitet. Väl som han och den övriga besättningen utförde experiment på.

Så hur gick det?

På den första nätverksträffen för ATMP-centrum Uppsala berättar professor Elena Kozlova om den forskning om stamceller i mikrogravitation som hennes forskargrupp vid Uppsala universitet bedriver.

Vi får också lyssna till Per-Ola Carlsson, överläkare Akademiska sjukhuset och professor i diabetessjukdomar Uppsala universitet när han föreläser om sitt arbete med transplantation av genmodifierade, hypoimmuna insulinproducerande celler, ett arbete som potentiellt kan komma att bota typ-1 diabetes.

Hannah Karlsson, samordnare för ATMP-centrum Uppsala kommer att berätta mer om framtiden för ATMP-centrum Uppsala.

Nätverksträffen är den första i en serie informella träffar där forskare, kliniker och företag inom området kan mötas, utbyta kunskap och dela idéer kring ATMP för att möjliggöra fler samarbeten inom ATMP i Uppsala. Den är ett samarrangemang mellan Uppsala universitet, Akademiska sjukhuset och Region Uppsala.

Läs mer och registrera dig här.

Föreläsningarna hålls på svenska.

KORT OM ATMP

ATMP är en regulatorisk definition där läkemedlen baseras på celler, vävnader eller gener. Det handlar exempelvis om immun- och genterapi.

ATMP-centrum Uppsala ska säkerställa att patienter får tillgång till läkemedel för avancerad terapi, ATMP (Advanced Therapy Medicinal Products). Centrumet är ett samarbete mellan Akademiska sjukhuset, Region Uppsala och Uppsala universitet och har en samordnande funktion inom hälso- och sjukvården som syftar till att stödja forskare och sjukvårdspersonal i arbetet med utveckling och implementering av ATMP.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ