I mötet mellan konst och forskning: Nya frågor, nya metoder – nya svar?

• Datum: 4 december 2023, kl. 17.00–21.30
  • Plats: Uppsala konstmuseum
  • Typ: Föreläsning
  • Arrangör: Centrum för medicinsk humaniora i samarbete med Uppsala Co-creation Community for Culture and Creativity och Uppsala konstmuseum
  • Kontaktperson: Erika Sigvardsdotter

Forskare och konstnärer ägnar sig inte sällan åt liknande teman, men på olika sätt och med olika utgångspunkter. Deras fråge­ställningar, metoder, och resultat är oftast radikalt olika, men kan också överlappa, korsbefrukta och krocka på konstruktiva sätt. Detta samtal tar sin utgångspunkt i erfarenheterna hos en forskare och en konstnär som närmat sig, och tagit sig an, det andra fältet.

17:00 Dörrarna öppnas. Lättare förtäring och dryck serveras i Vasasalen.

17:30 Välkomsttal.

Ylva Söderfeldt, föreståndare Centrum för medicinsk humaniora, Uppsala universitet hälsar välkommen.

17:40 Föredrag

Anna Odell: Att använda sig själv för att utforska strukturer

Anna Odell är onstnär och artist in residence vid Centrum för medicinsk humaniora under hösten 2023. Hennes konstverk med arbetsnamnet ”Psyket” har vernissage den 2 mars 2024 på Uppsala konstmuseum.

Andrea Petitt: Konstiga forskningsmetoder i artöverskridande etnografi

Andrea Petitt är forskare i kulturantropologi vid Southasia Institute of Advanced Studies (SIAS) i Kathmandu, Nepal, affilierad till Laboratoire d’Anthropologie Sociale et Culturelle (LASC) vid Université de Liège, Belgien, samt affilierad till Centrum för genusvetenskap, Uppsala universitet.

Paus

19:00 Panelsamtal

Moderator: Ulrika Björkstén, generalsekreterare för Vetenskap & Allmänhet.

I panelen: Christian Skovbjerg Jensen, direktor för Museet for Samtidskunst, Danmark, Amanda Selinder, konstnär. Anna Orrghen, docent i konstvetenskap, Uppsala universitet.

20:00–21:30 Mingel

I Vasasalen och Museum Bar & Café.

FRITT INTRÄDE. OBLIGATORISK ANMÄLAN SENAST 29 NOVEMBER.

Anmäl dig här

Symposiet arrangeras av Centrum för medicinsk humaniora i samarbete med Uppsala Co-creation Community for Culture and Creativity och Uppsala konstmuseum.

Mat & Dryck

Vi bjuder på wraps och alkoholfri dryck under kvällen. I Museum Bar & Café finns mat, dryck och snacks att köpa.

Museet öppet

Konstmuseets våning 1 har öppet från klockan 16.30 för den som vill se utställningarna på detta våningsplan.

Filmning och fotografering

Det kan förekomma fotografering och filmning under själva symposiet för spridning i arrangörernas egna kanaler och social media. Det kommer att finnas tydligt utmärkta zoner för dig som inte vill synas i bild.

Kontakt

Erika Sigvardsdotter, Centrum för medicinsk humaniora, Uppsala universitet: erika.sigvardsdotter@idehist.uu.se.

Anna Wallsten, Uppsala universitet Samverkan: anna.wallsten@uu.se.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ