Mia Ljungblom: Respect for People: Developing alternative understandings and relationships to ethics, leadership, and culture in Lean implementations.
- Datum: 9 juni 2022, kl. 13.00
- Plats: E 22, Campus Gotland, Cramergatan 3, Visby
- Typ: Disputation
- Respondent: Mia Ljungblom
- Opponent: Su Mi Dahlgaard-Park
- Handledare: Thomas Taro Lennerfors, Maria Fredriksson
- Forskningsämne: Teknisk fysik med inriktning mot industriell teknik
- DiVA
Abstract
Framgångsrik implementering av Lean är en kombination av både teknik och kultur där båda nyckelprinciperna ständiga förbättringar (CI) och respekt för människan (RFP) används. Många organisationer misslyckas dock med att implementera Lean där de kritiska faktorerna är: ledarskap, kultur och bristen av RFP. När CI och RFP genomsyrar organisationen kallas det äkta Lean, och när det endast är fokus på CI, falsk Lean. Utan Leankulturen, där RFP spelar huvudrollen, blir Lean endast ett tilläggsverktyg.
Avhandlingen har ett tvådelat syfte. Första delen är att utveckla alternativa förståelser av RFP och relationer till etik, ledarskap och kultur vid implementering av Lean. Den andra delen är att föreslå en normativ ram som hjälper ledare att uppnå äkta Lean.
Syftet operationaliseras i följande forskningsfrågor. - Vilka förståelser av RFP kan möjliggöra implementering av Lean? - Vilka förståelser av etik, ledarskap och kultur kan möjliggöra implementering av Lean? - Hur kan dessa förståelser bilda ett normativt ramverk för Leanledare?
Studien är en kvalitativ, utforskande och beskrivande sammanlagd fallstudie med en abduktiv ansats. Data har samlats in genom dokumentstudier, intervjuer, enkäter och deltagande observation. Innehålls och diskursanalys har använts tillsammans med jämförelse mellan teori och verklighet för att analysera data.
Det visar sig att det är viktigt att dels förstå skillnaderna i kultur (nationell/organisatorisk) innan Leanimplementeringen, vilket kan göras i en organisations analys, för att hitta likheter skillnader mellan Lean och organisationens värderingar. Det visar sig att RFP består av element i olika kulturella nivåer. De element som identifierats är etik, ledarskap och kultur där varje element har osynliga inslag, ofta kopplade till japanska religioner och traditioner, som behöver visualiseras och diskuteras. Inom tidigare forskning finns ramverk och modeller, men de är mer ‘know-what’ än ‘know-how’. Organisationer behöver mer ‘know-how’ för att kunna skapa äkta Lean, där RFP kan ses som ‘the how’.
En ledarskapsmodell, Utvecklande Lean Ledarskap (ULL), har utvecklats av författaren där syftet är att hitta ett ledarskap som stödjer både medarbetar- och organisationsutveckling och kan möta de behov en Leanledare behöver; att fungera som en förebild och stödja utvecklingen till en äkta Leankultur.
Även ett normativt ramverk för Leanledare, RFP huset, har utvecklats av författaren där förhoppningen är att Leanledaren ska få stöd av RFP huset vid en implementering så äkta Lean kan uppnås i organisationen.