Ronny Alexandersson

Utbildningssamordnare vid Institutionen för biologisk grundutbildning

Telefon:
018-471 41 42
Fax:
018-471 46 89
E-post:
Ronny.Alexandersson@ibg.uu.se
Besöksadress:
EBC, Norbyvägen 14 / BMC A8:1
Postadress:
Norbyvägen 14, 752 36 UPPSALA/Box 592
751 24 UPPSALA
Akademiska meriter:
FD

Biografi

Arbetsuppgifter

Jag är anställd på IBG med huvudansvar för att utveckla, samordna och undervisa på biologiska, "naturvetenskapliga" och ämnesdidaktiska kurser. Det är främst för studenter som läser på IBG inom lärarprogrammet. En lärarutbildning har både teoretiska och praktiska delar, vilket medför kontakter med många olika delar av såväl universitet som skolvärld. Jag samarbetar med universitetslärare/forskare (i biologi, kemi, fysik, didaktik mm), lärare på skolorna och handledare på skolorna.
Jag har också undervisning på två kurser med kinesiska relationer, dels en kurs då vi åker till Yunnan i södra Kina, dels en kurs i Sverige för kinesiska studenter.

Bakgrund

Jag kommer ursprungligen från den halländska staden Falkenberg, vilket medför att jag föredrar att bada i saltvatten, säger kex med "tj-ljud" och använder "tungrots-R". Innan jag, relativt sent, började studera så försörjde jag mig som brevbärare, bryggeriarbetare, bensinpumpsmekaniker, lärarvikarie, fältbiologisk distriktsinstruktör, studiecirkelledare mm. Sakta växte en insikt fram att biologin kanske inte bara skulle kunna vara ett intresse utan även kunna vara ett yrke.
Möjligheterna att högskoleutbilda sig i Falkenberg är begränsade, så jag tog tåget till Umeå och började läsa biologi. Jag fortsatte med att specialisera mig inom växtekologi. Interaktioner mellan djur och växter, främst pollination, samt orkidéer har alltid lockat mig. Till min glädje så gick det att kombinera dessa två intressen, så jag disputerade 1999 i Umeå på en avhandling med titeln "Reproduktionsbiologi hos norna (Calypso bulbosa)". Norna är en liten rosa orkidé som växer i gammal barrskog i norra Sverige. Den "lurar" sina pollinatörer, vilket inte gör den mindre spännande….?!?
Efter en forskningsvistelse i Pietermaritzburg, Sydafrika, ströjobb i Umeå, SLU och på Mitthögskolan så flyttade jag 2002 till Uppsala och har sen dess arbetat på IBG. Jag tillbringade hösten 2009 på Smith college i Northampton, MA i USA som "undervisningsstipendiat".
Jag har tre barn så min fritid tillbringas ganska ofta med dem och runt deras aktiviteter. Själv så tycker jag utöver mitt biologiintresse att det är kul att åka skidor, resa, plocka svamp (mindre road av bärplockning, men äter gärna) mm.

Publikationer

Senaste publikationer

Alla publikationer

Artiklar

Ronny Alexandersson

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin