Tankar kring begreppet frihet

Härskarteknik, öppen källkod och tvärvetenskap är några ämnen som medarbetare funderar kring i förhållande till begreppet frihet. Foto: David Naylor.
Före jul efterfrågade redaktionen medarbetarnas tankar kring begreppet frihet. Det kom in svar med helt olika utgångspunkter, allt från härskarteknik, öppen källkod till tvärvetenskap.
Frågan från redaktionen ställdes i en artikel med anledning av att temat på universitetets externa webb var just frihet. En handfull medarbetare hörde av sig och delade med sig.
Här kommer deras tankar.
Tankar från Rikard
"Jag är systemutvecklare i en forskargrupp. Mitt och mina kollegors dagliga arbete handlar om att utveckla programvara för att underlätta forskningen och för att implementera vetenskapliga metoder. Tillsammans i gruppen utvecklar vi programvara med fri och öppen källkod som vi distribuerar fritt och öppet så att vem som helst kan använda den. Det är ett sätt att sprida nya vetenskapliga metoder, men också ett sätt att öppna upp för samarbeten och bygga gemenskap. För närvarande använder de flesta vetenskapliga institutioner inom akademi och industri inom området någon del av den programvara som vi har utvecklat. Vissa bidrar också till utvecklingen. Vi är i vår tur beroende av och samarbetar med en mängd olika programvarupaket med öppen källkod som påskyndar vår utveckling och låter oss "stå på jättarnas axlar".
Kärnan i programvara med öppen källkod är de fyra friheterna (länk till Wikipedia)
- Friheten att köra programmet som du vill, för vilket ändamål som helst.
- Friheten att studera hur programmet fungerar och ändra det så att det gör dina beräkningar som du vill. Tillgång till källkoden är en förutsättning för detta.
- Friheten att vidaredistribuera kopior så att du kan hjälpa din granne.
- Friheten att distribuera kopior av dina modifierade versioner till andra. På så sätt kan du ge hela samhället en chans att dra nytta av dina ändringar. Tillgång till källkoden är en förutsättning för detta.
Jag tror att öppen källkod hjälper oss att göra bättre forskning, men kanske ännu viktigare är att det främjar samarbete, samhällsbyggande och ger frihet till både användare och utvecklare av programvara, och jag tror att Uppsala universitet skulle kunna spela en större roll i detta."
Tankar från Anna
"Viktigt för mig för att känna frihet är att jag får berätta om insikter, upplevelser och erfarenheter samt uttrycka mina åsikter i samtal, möten och andra tillfällen utan att någon avbryter, svarar med personangrepp, höjer rösten orimligt mycket eller på annat sätt hindrar andra från att höra vad jag säger.
Frihet innefattar också möjligheten att få lyssna till andras svar på det jag berättar/uttrycker samt ta del av andras insikter, upplevelser och erfarenheter, vilket ställer krav på att de känner trygghet och vågar yttra sig samt att ingen hindrar dem att prata genom användning av metoderna jag nämnde i första stycket.
(Jämför händelserna i flera svenska städer den senaste tiden där människor på olika sidor i Hamas-Israelkonflikten använder olika metoder för att framföra sin åsikt: Hotfullt/lugnt, skrik/samtalston etc. Jämför även med härskarteknik som förekommer på många håll, både vid middagar med anhöriga, på jobbmöten och i riksdagsdebatter. Dessa beteenden minskar allas vår frihet att dela och ta del av information, kunskap och åsikter.)"
Tankar från Mikael
"Så här tänker jag." (länk till Youtube)
Tankar från Camilla
"Frihet = att kunna vara obegränsad i sina tankar och val utan rädsla för efterräkningar
Frihet = att kunna leva utan att vara rädd
Frihet = att kunna betala för sig
Frihet = bra gratis sjukvård till alla
(Kanske inte så akademiskt, men frihet i livet)"
Tankar från Petter
"Spännande tema! Jag är själv född och uppvuxen i Uppsala, och har nu precis kommit tillbaka till staden och mitt alma mater efter tjugofem år i andra städer och länder. ...så det var intressant att läsa era artiklar i detta ämne, liksom att få en förklaring till den vid första anblick omoderna devisen.
Frihet är viktigt i mycket - i en parrelation exempelvis, men också i arbetslivet. Frihet kräver tillit. Frihet öppnar också för nya infallsvinklar och perspektiv, och motverkar på så sätt inskränkhet, navelskådning och likriktning. Frihet är därför inte bara eftersträvansvärt i sig, utan också viktigt om vi vill vinna nya insikter.
Tack vare det vidare perspektivet är, för mig, frihet i akademin nära besläktat med tvärvetenskap. När jag nu ser den gamla devisen igen utanför aulan, tänker jag att det istället borde ha stått:
TÄNKA BRETT ÄR STÖRRE"
Krönikor
Som svar på frågan planerar också några medarbetare att skriva krönikor till medarbetareingången på ämnet frihet, vi publicerar dem vartefter de blir klara.
Anders Berndt