Nya medel för att stärka innovationsprojekt

Ingrid Ajaxon, innovationsrådgivare, berättar om stärkta finansieringsmöjligheter för att utveckla och verifiera innovativa idéer från både forskare och studenter vid universitetet. Foto: Sara Gredemark.
Hallå där Ingrid Ajaxon, innovationsrådgivare och ansvarig för finansieringsprogrammet Verifiering för tillväxt (VFT) vid Uppsala universitet, som tillförts nya medel från Vinnova för att stärka forskares möjlighet att kommersialisera eller på andra sätt nyttiggöra forskningsresultat.
Vad är dessa så kallade VFT-medel till för?
– VFT-medlen möjliggör aktiviteter som normalt inte kan finansieras med forskningsmedel men som är viktiga för att tidigt kunna minimera risker och stärka potentialen i innovativa idéer och forskningsresultat. Det kan exempelvis handla om att undersöka om det finns ett behov av idén, att identifiera möjliga konkurrenter eller samarbetspartners, kartlägga intressanta tillämpningsområden eller att analysera regulatoriska krav och skydda immateriella tillgångar genom exempelvis patent.
Sedan 2018 har runt 4,5 miljoner kronor per år delats ut till totalt ca 150 innovationsprojekt vid universitetet. Kan du ge exempel på effekter för projekt som fått VFT-medel?
– En dryg tredjedel av projekten har bildat bolag för att ta sina idéer vidare till marknaden i egen regi. Ett flertal projekt har licensierat nya tekniker och immateriella tillgångar till externa parter, och några har lyckats överföra och implementera sina innovativa lösningar i existerande verksamheter. VFT-medlen skapar en stor kraft i projekten redan i ett tidigt skede, vilket i slutändan kan leda till sådana här positiva utfall. Men jag vill också poängtera att man med hjälp av dessa medel kan få information som gör att man får anledning att skifta fokus på idén, eller helt lägga ner projektet. Det är också mycket värt eftersom man inte ska lägga ner tid på att utveckla något som inte kommer att flyga.
I år fick Uppsala universitet en tilldelning av VFT-medel som var bland de högsta av alla svenska högskolor som sökte, vad beror det på?
– Vi kunde systematiskt redovisa hur användningen och utfallet av VFT-medel sett ut under de senaste åren. Ett ökande intresse för nyttiggörande, ett större inflöde av nya idéer och universitetets stora potential att möta samhällsutmaningar var uppenbart en vinnande kombination. Vinnova bedömde också sådant som innovationskontorens arbetssätt och samverkan med omgivande aktörer samt rådgivarnas kompetens och erfarenhet. Utfallet av vår ansökan är mycket glädjande eftersom det innebär stärkta möjligheter till idéutveckling och innovation för universitetets forskare och studenter.
Nytt för 2024 är att Vinnova satt ett särskilt fokus på så kallad deeptech, det vill säga banbrytande teknik som kräver intensiv forskning och utveckling och där vägen från idé till marknad är lång och kostsam. Vad innebär det konkret för forskares möjlighet att söka VFT-medlen?
– Innovationskontoren ska förstärka och fördjupa stödet till just deeptech. Det innebär att denna typ av innovationsprojekt kan tilldelas större belopp eftersom de ofta kräver fler och mer omfattande verifieringsaktiviteter för att ta sig framåt. Men precis som tidigare år finns det VFT-medel att söka för alla typer av idéer och forskningsresultat som bedöms ha nyckelfrågor som behöver utredas för att ta projektet närmare kommersialisering eller annan form av nyttiggörande.
Hur kan forskare få tillgång till VFT-medel för att utveckla sina idéer?
– Ta kontakt med UU Innovation! VFT-medel söker du stegvis för specifika aktiviteter och alltid i samarbete med en innovationsrådgivare. Först behöver vi skapa oss en uppfattning om din idé och vad som behövs för att kunna ta nästa steg. Blir det aktuellt att söka VFT-medel hjälper vi dig med ansökan, och sköter kontakten med de externa konsulter som anlitas för uppdraget. Såklart får du också hjälp med att använda informationen från konsulterna för att komma vidare i projektet.
Sara Gredemark
Finansiering för att testa din idé
UU Innovation hanterar Vinnovas finansieringsprogram Verifiering för tillväxt (VFT) vid Uppsala universitet. Genom programmet kan finansiering erbjudas stegvis på normalt upp till 300 000 kronor per projekt. Innovationsprojekt inom deeptech kan ansöka om större finansiering.
Sedan 2018 har totalt 22 miljoner kronor från VFT-programmet bekostat närmare 350 verifieringsaktiviteter i ca 150 innovationsprojekt vid Uppsala universitet.
VFT-medel kan inte användas för forskning och pengarna betalas inte ut till forskaren. Beslut om finansiering inom programmet tas varannan vecka.
Det första steget när du har ett forskningsresultat som du tror skulle kunna komma till nytta utanför akademin är att boka ett möte med UU Innovation. Tillsammans tar ni reda på hur din idé behöver utvecklas för att gå från ett spännande forskningsresultat till en praktisk lösning, och hur VFT-finansiering kan användas för att främja utvecklingen.