Rektor Anders Hagfeldt:

”Universitetets viktigaste tillgång är våra medarbetare”

Universitetshuset och Geijerstatyn. Sommarbild.

Universitetshuset och Geijerstatyn.

I februari 2019 fick Uppsala universitet den europeiska kvalitetsstämpeln HR Excellence in Research. I år ska universitetet skicka in en förnyad ansökan för att senare ta emot besök av EU-kommissionen, i syfte att behålla vår kvalitetsstämpel.

Kvalitetsstämpeln HR Excellence in Research innebär att Uppsala universitet är ett lärosäte som uppfyller de högt ställda EU-kraven på att vara en ansvarsfull och professionell arbetsgivare samt att det sker ett kontinuerligt kvalitetsarbete. Utgångspunkten är EU-kommissionens stadga och riktlinjer för forskare, arbetsgivare och forskningsfinansiärer.

I denna kontext betyder ”forskare” personer med vetenskaplig kompetens som har en anställning som kräver doktorsexamen eller motsvarande, samt forskarstuderande och universitetsadjunkter.

Det övergripande syftet med EU-stadgan är att förbättra villkoren för den fria forskningen, främja den öppna arbetsmarknaden för forskare samt främja tillgång och utbyte

– Uppsala universitets viktigaste tillgång är våra medarbetare, som tillsammans ser till att universitetet är ett av de 100 bästa universiteten i världen, säger rektor Anders Hagfeldt. Att vi arbetar kontinuerligt med kvalitet och utveckling inom stadgans områden har betydelse både för universitetet och för den enskilda forskaren.

Kvalitetsstämpeln betyder också att det sker ett kontinuerligt utvecklingsarbete inom stadgans områden. I kvalitetsstämpeln ingår att universitetets medarbetare ska ha kännedom om vad denna certifiering innebär.

Handlingsplan med aktiviteter

Som ett stöd i implementeringen används en process som kallas för Human Resources Strategy for Researchers (HRS4R). Arbetet sker i treåriga cykler, med bland annat treåriga universitetsövergripande handlingsplaner med aktiviteter. Arbetet samordnas av universitetets HR-avdelning.

I slutet av förra året fastställde rektor en ny handlingsplan som visar olika utvecklingsinsatser under perioden 2024-2026, i linje med den europeiska stadgan. Aktiviteterna i handlingsplanen är ofta långsiktiga och ingår i de kvalitetssatsningar som universitetet redan påbörjat eller planerat.

Handlingsplanen är en del av den förnyade ansökan och här hittar man bland annat flera aktiviteter som kopplar till karriärstöd och karriärutveckling, rekrytering samt till projektet Enlight.

– Vi strävar efter att vara en attraktiv arbetsgivare. Att vi jobbar systematiskt och kvalitetshöjande med frågor som bland annat rekrytering och kompetensutveckling är en viktig signal både för andra och oss själva, och att ha denna kvalitetsstämpel är bra för vårt fortsatta utvecklingsarbete. Dessutom ger kvalitetsstämpeln fördelar vid en forskningsansökan om EU-medel eftersom vårt lärosäte uppfyller kriterier i stadgan, säger HR-direktör Eliane Forsse.

Ny ansökan i juni

Senast i juni i år ska universitet skicka in en förnyad ansökan om att få behålla kvalitetsstämpeln. Ansökan följs av ett platsbesök i höst, då representanter från EU-kommissionen kommer till Uppsala för att träffa universitetsledning och forskare från olika delar av universitetet, för att följa upp arbetet med att implementera och utveckla inom stadgans områden.

 

Gunilla Sthyr

Länkar

Information om kvalitetsstämpeln, stadgan, implementeringsarbetet, handlingsplaner, m.m..

  • Har du frågor om Uppsala universitets arbete med HRS4R, kontakta hrs4r@uu.se

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin