Rapport om styrningen av utbildningsutbudet

I rapporten Styrningen av lärosätenas utbildningsutbud - Så kan akademin ta större ansvar för framtidens kompetensbehov" föreslås en rad åtgärder för att lärosätena ska ta en proaktiv roll och ha ett stort reellt handlingsutrymme att styra sitt utbildningsutbud. Foto: Mikael Wallerstedt.
Sveriges universitets- och högskoleförbund kommer i en rapport med en rad förslag och rekommendationer för att lärosätena ska ta en proaktiv roll och ha ett stort reellt handlingsutrymme att styra sitt utbildningsutbud.
I juni 2024 kom Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) med rapporten "Styrningen av lärosätenas utbildningsutbud - Så kan akademin ta större ansvar för framtidens kompetensbehov".
I rapporten föreslås olika åtgärder för att lärosätena ska ta en proaktiv roll i samhällsdebatten kring högre utbildning och utbildningsutbudet.
Stärk kopplingen mellan utbildning och forskning
Rapportförfattarna betonar att lärosätena även fortsättningsvis bör ha ett stort reellt handlingsutrymme att styra sitt utbildningsutbud utifrån studenternas efterfrågan och arbetslivets behov.
Författarna konstaterar att forskningsanknytningen är den högre utbildningens signum och kommer med flera förslag för att stärka kopplingen mellan utbildning och forskning, bland annat:
- En samlad politik för utbildning och forskning, kan med fördel presenteras i en gemensam proposition.
- Ett samlat anslag för utbildning och forskning.
- Utbildning för livslångt lärande bör fortsatt ingå i lärosätenas takbelopp men om omfattningen ska öka behöver takbeloppen höjas om inte antalet nybörjarplatser ska minska.
Stabila förutsättningar
I rapporten betonas också att lärosätena behöver långsiktiga och stabila förutsättningar för att kunna genomföra utbildningar av högsta kvalitet och för att utveckla och förnya utbildningsutbudet.
Bland annat föreslås därför att:
- öka resurserna för högre utbildning
- examensordningens mål bör vara på en övergripande nivå
- ersättningen för prestationer bör minska i betydelse för att öka motivationen att satsa på nya utbildningar.
Rekommendationer till lärosätena
I rapporten finns också ett antal rekommendationer till lärosätena för att på bästa sätt utveckla den högre utbildningen för att möta samhällets behov av kompetens för en hållbar och demokratisk utveckling.
Några av förslagen:
- Prioritera arbetet med att anpassa och utveckla pedagogik utifrån behovet av forskningsanknytning, vilket kan innebära omfördelning av lärarledd tid och därmed resurser.
- Utveckla samarbeten med olika samhällsaktörer för att i dialog utforma utbildningar grundade i förståelsen av olika behov.
- Lärosätesledningarna rekommenderas att tillsammans arbeta för dimensionering av forskarutbildning utifrån ett nationellt kompetensförsörjningsbehov.
Anders Berndt
Vad är SUHF?
Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) bildades 1995.
SUHF fungerar som en gemensam arena för diskussioner och åtgärder för universitet och högskolor med syfte att främja samråd och samverkan och agera i frågor av gemensamt intresse.
38 universitet och högskolor är medlemmar i SUHF.