Första intryck från panelen för forskningsinfrastruktur

Universitetet hade i slutet av oktober 2024 besök av den bedömarpanel i Kvalitet och förnyelse 2024 (KoF24) som behandlar forskningsinfrastrukturer. På bilden syns panelen under sitt besök. Från vänster: Sven Frökjaer, professor emeritus Köpenhamns universitet, Stan Bentvelsen, professor Amsterdams universitet, Taina Pihlajaniemi, professor universitetet i Oulu, Katrine Riklund, professor Umeå universitet, Max Petzold, professor Göteborgs universitet. På bilden saknas paneldeltagare Anders Brändström, professor Umeå universitet och Elisabet Björk, senior VP AstraZeneca. Foto: Åsa Kettis.
Universitetet hade i slutet av oktober 2024 besök av den bedömarpanel i Kvalitet och förnyelse 2024 (KoF24) som behandlar forskningsinfrastrukturer. Ordföranden i panelen hann svara på några korta frågor under besöket.
Forskningsinfrastruktur är ett av de två de universitetsövergripande temana i forskningsutvärderingen Kvalitet och förnyelse 2024 (KoF24) som pågår. I slutet av oktober 2024 besökte bedömarpanelen för forskningsinfrastruktur Uppsala universitet.
Panelen består av sju personer från lärosäten i Sverige, Finland, Danmark och Nederländerna. De har tillsammans erfarenhet inom forskning och infrastrukturer från ämnen som representerar alla tre vetenskapsområden vid Uppsala universitet.
Taina Pihlajaniemi, professor vid universitetet i Oulu, ordförande i bedömarpanelen för forskningsinfrastruktur hann svara på några korta frågor under besöket.
Vilka är dina spontana intryck av Uppsala universitet hittills?
– Uppsala universitet är ett universitet som är känt för sin framstående forskning, sin bredd av ämnen och sin historia. Så visst blir jag lite imponerad av Uppsala universitet men framför allt av engagemanget hos alla vi mött för att utveckla och stärka forskningen.
– Det finns en stor samsyn på alla nivåer om hur viktigt det är att ha infrastrukturer som kan stödja ”cutting edge research” – infrastrukturer som gör att Uppsala universitet kan behålla sin internationella topposition. Jag kan också se att det är samma utveckling här som på andra håll i världen. Infrastrukturer har tidigare varit viktiga för teknik, medicin, farmaci men nu ser vi att infrastrukturer får allt större betydelse även för forskning inom humaniora och samhällsvetenskap.
Hur har arbetet i panelen fungerat?
– Det har varit tre arbetsamma och intensiva dagar. Det är en stor ära att få leda en så här extremt kompetent panel med representation från olika discipliner och områden. Panelen hade gjort sin hemläxa och läst självvärderingen och allt material i förväg. Jag vill passa på att tacka alla i teamet vid Uppsala universitet som underlättat vårt arbete. Det har varit ett excellent arrangemang i alla delar.
– Vi har träffat och pratat med många personer från olika delar av universitetet. Vi har haft många frågor och det är bra att få ställa dem för att förstå hur det fungerar här.
Är det något som förvånat er?
– Jag är positivt överraskad av det stora engagemanget hos alla vi träffat. Det har varit lite svårt att förstå organisationen med de tre vetenskapsområdena och att det faktiskt fungerar så olika i olika delar av universitetet.
Vad kommer att hända nu?
– Vi avslutade den tredje dagen med en hearing med delar av universitetsledningen och kunde dela med oss av en del preliminära iakttagelser. Men nu ska vi skriva en ordentlig rapport som vi hoppas att ledningen kommer att ha nytta av i det fortsatta arbetet med att utveckla universitetet.
Pernilla Björk
Fakta KoF24
Respektive lärosäte har i uppdrag att ha ett kvalitetssystem för forskning och det är Universitetskanslersämbetet (UKÄ) som granskar kvalitetssystemet.
Utvärderingen Kvalitet och förnyelse 2024 (KoF24) bottnar i universitets mål och strategier som konsistoriet beslutade om i december 2019.
KoF24 är uppdelat på en del som är universitetsgemensam och en del som görs vetenskapsområdes-/fakultetsvis. Den universitetsgemensamma utvärderingen är uppdelad i två delar: universitetets arbete med tvär- och mångvetenskap respektive forskningsinfrastruktur. Intervjun ovan är med ordförande i bedömarpanelen för forskningsinfrastruktur.
Vid universitetet har det tidigare genomförts tre universitetsgemensamma forskningsutvärderingar under namnet "Kvalitet och förnyelse". Den första gjordes 2007 och följdes sedan av två till 2011 respektive 2017. De två första hade större fokus på resultatet av forskningen medan den tredje fokuserade på processer och förutsättningar för god forskning.