Språkverkstaden stöttar studenternas språkutveckling

Porträtt Sarah Schwarz och Johanna McElwee vid Språkverkstaden

Sarah Schwarz och Johanna McElwee vid Språkverkstaden erbjuder handledning i akademiskt skrivande och läsande. Foto: Tobias Sterner, Bildbyrån

Hur gör man som lärare om man märker att studenterna behöver hjälp att skriva eller läsa? Och kan man som student få handledning i att skriva akademiska texter? Institutionen för nordiska språk erbjuder hjälp via Språkverkstaden.

Språkverkstaden ordnar föreläsningar, workshoppar, skrivstugor med mera i att skriva akademiska texter. Johanna McElwee, studierektor för Språkverkstaden, berättar:

­– Lärare kan bjuda in oss till föreläsningar eller skrivstugor och önska vad deras studenter och doktorander behöver. Det ska vara skrivande som är knutet till studenternas utbildning, alltså någon form av akademiskt skrivande som till exempel PM. Men vi kan också erbjuda handledning i muntlig presentation eller att läsa akademiska texter.

Språkverkstaden är ingen ny verksamhet. Den har funnits sedan 2003, först enbart med svensk inriktning, men sedan 2005 även för engelska.

– Ursprungligen gav vi enbart skrivhandledning till studenter som själva kunde boka tid hos oss, säger Sarah Schwarz, kollegieordförande vid Språkverkstaden. Detta erbjuder vi fortfarande.

Ger studenter hjälp till självhjälp

Språkverkstaden drivs av Institutionen för nordiska språk. Dess syfte har alltid varit att stötta studenternas språkutveckling på svenska och engelska.

– Vi läser aldrig hela texter, ger inte feedback på hela texter, säger Johanna McElwee. Vi läser avsnitt. Tanken är att studenten ska få återkoppling för att kunna jobba vidare på egen hand.

– Men vi är ändå bra på att skumma långa texter, säger Sarah Schwarz. Det roligaste i vårt jobb att läsa utkast, att se skrivprocessen och få komma med råd.

Språkverkstaden vill ge hjälp till självhjälp och hjälper alla studenter och doktorander, inklusive studenter som inte har svenska som förstaspråk eller som har läs- och skrivsvårigheter.

– Förutom handledning och föreläsningar erbjuder vi också seminarieserier i akademiskt skrivande och även muntlig engelska för internationella studenter, säger Johanna McElwee. Våra seminarieserier är populära bland studenter.

Läs- och skrivsvårigheter

Några av lärarna vid Språkverkstaden är särskilt inriktade på att jobba med studenter som har läs- och skrivsvårigheter.

– Det kan handla om studenter med dyslexi, men också ADHD eller autism som behöver extra hjälp, säger Sarah Schwarz. Deras diagnoser påverkar ibland läsande och skrivande.

– Vi jobbar med studenter som har intyg från samordnarna om en varaktig funktionsnedsättning med läs- och skrivsvårigheter, säger Johanna McElwee. Där försöker vi vara extra flexibla och det är OK att studenterna kontaktar språkhandledaren direkt.

Den som vill ha hjälp från Språkverkstaden fyller annars i ett formulär och skickar in sina önskemål.

– Lärare som vill boka en föreläsning fyller i formuläret som finns på medarbetaringången, säger Sarah Schwarz. Därefter diskuterar vi tillsammans fram till en bra lösning. På studentingången finns motsvarande formulär för studenter som vill boka handledning.

Förutom studenter och doktorander kan alltså även undervisande personal vända sig till Språkverkstaden.

–Vi erbjuder workshoppar i hur man kan stötta sina studenters akademiska språkutveckling, säger Johanna McElwee. Man kan anmäla sig till våra workshoppar eller bjuda in oss till en personaldag för att prata om studenters läsande och skrivande.

AI i en spännande tid

AI:s intåg bland studenterna har förändrat och lär fortsätta förändra mycket när det gäller studier.

– När det gäller AI har vi på Språkverkstaden blivit ännu mer relevanta, säger Sarah Schwarz. Vi utvecklar just nu en workshop där lärare får göra praktiska övningar och testa att använda AI i akademisk textskrivning. Vi vill vara med för att hjälpa lärare så att de kan avgöra om AI ska användas i undervisningen eller inte och i sådana fall hur. Här fungerar vi som en brygga mellan lärare och studenter.

Studenter använder AI redan nu på olika sätt.

– I vår workshop om AI får lärarna testa AI för olika uppgifter för att få en djupare förståelse för verktygets möjligheter och begränsningar, säger Johanna McElwee. Vi kan inte tala om vad lärare och studenter ska göra, men vi kan uppmuntra till tydlighet och transparens. Vår roll är enklare, vi behöver inte ta ställning.

Sarah Schwarz tycker att det är en spännande tid just nu. Hon menar att hela skrivprocessen behöver synas, inte bara slutprodukten.

– Det är en tid som tvingar oss alla att sätta ord på varför vi skriver, avslutar Johanna McElwee.

Ulrika Hurtig

Fakta

  • Språkverkstaden har funnits sedan 2003.
  • Språkverkstaden drivs av Institutionen för nordiska språk och finns på Campus Engelska parken i Uppsala samt på Campus Gotland.
  • Språkverkstaden ordnar föreläsningar, workshoppar, skrivstugor med mera i att skriva och läsa akademiska texter samt i att hålla muntliga presentationer.
  • Handledning sker på Zoom eller på plats, medan föreläsningar vanligen sker på plats.
  • Undervisande personal kan anmäla sig till Språkverkstadens workshoppar för lärare individuellt eller boka en workshop inför en lärardag.
  • Språkverkstadens tjänster är gratis.
  • Enklast kontaktar man Språkverkstaden genom att fylla i formulär som finns på medarbetaringången respektive studentingången.
  • Under 2023 genomförde Språkverkstaden 1 125 handledningstillfällen och 118 föreläsningar för studenter och doktorander.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin