Fokuserar på vässat stöd till forskarna

Enklare och effektivare stöd till forskarna är i fokus för Johan Kreuger, avdelningschef för nya avdelningen för forsknings- och samverkansstöd. Foto: Mikael Wallerstedt.
Hallå där Johan Kreuger, du är avdelningschef för den nya avdelningen för forsknings- och samverkansstöd som fullt ut drar igång efter årsskiftet 2024/2025.
Kan du beskriva grundtanken med att samla universitetets forskningsstöd i den nya avdelningen för forsknings- och samverkansstöd?
– Uppsala universitet är ett toppuniversitet och har idag ett mycket bra forsknings- och samverkansstöd men det finns utrymme att vässa stödet för att möta nya krav och förutsättningar. Finansieringslandskapet förändras hela tiden och det krävs ett forskningsstöd som anpassar sig efter hur det ser ut idag.
– Det ska bli en tydligare väg till forskningsstödet för universitetets forskare, ett mål är att vi ska kunna tillgodose fler behov än i nuläget. En av poängerna med avdelningen är att samla olika kompetenser och expertis bland annat inom samverkansstöd, projektledning, forskningsrådgivning, kommunikation, EU-stöd, och ekonomi och arbeta ihop för att det ska bli effektivare och bättre.
– Det finns också behov av ett samlat stöd och god beredning av underlag för universitetsledningen och andra ledningsfunktioner för styrning och prioritering av stödresurser och aktiviteter, som den nya avdelningen ska bistå med.
Vad ser du som avdelningens största utmaning?
– Vi kommer att behöva arbeta med våra prioriteringar. Avdelningen kommer bestå av drygt 40 personer som är experter på olika saker. Samtidigt är det cirka 5 000 medarbetare som forskar vid Uppsala universitet och förutom forskarna ska vi stötta universitetsledningen. Det blir många som vi ska hjälpa. Men uppsidan är väldigt stor, ett effektivt stöd kommer många forskare till godo som i sin tur kan söka fler och större projekt. Det ska bli kul att arbeta tillsammans med övriga avdelningar och områdeskanslierna för att vässa forskningsstödet.
Verksamheten startar formellt den 1 januari 2025 men du har redan börjat ditt arbeta som avdelningschef på heltid. Vad arbetar du med nu under hösten 2024?
– Bland annat lär jag känna och diskuterar hur vi ska arbeta tillsammans med övriga avdelningar på universitetsförvaltningen och forskningsstödet på vetenskapsområdena. Vi planerar också för att all personal ska flytta in och samlas i Segerstedthuset. Vi för också intensiva diskussioner i personalgruppen som avdelningen kommer bestå av. Dessutom är jag tillförordnad chef för UU Samverkan till årsskiftet.
Vad har du arbetat med vid Uppsala universitet tidigare?
– Jag började plugga vid Uppsala universitet 1993 och har haft större delen av min karriär här. Jag har haft en forskargrupp sedan 2007 och kommer nu senast från institutionen för medicinsk cellbiologi där jag var professor och prefekt. Förutom undervisning och forskning har jag också rört mig i sfären med innovation och samverkan över områdesgränser och varit med att starta forskningsinfrastruktur, kompetenscentrum och två bolag som spinoff från forskningen.
Vad fick dig att söka jobbet som avdelningschef för den nya avdelningen för forsknings- och samverkansstöd?
– Jag blev varse att positionen var utlyst och det lät spännande och intressant. Att starta en ny avdelning med brett stöd för ledning och alla forskare är en spännande utmaning.
– Det finns en fantastiskt bra kompetens bland medarbetarna som kommer arbeta på avdelningen. De är experter på olika saker och tillsammans ska vi vässa forskningsstödet.
Anders Berndt
Avdelningen för forsknings- och samverkansstöd
Verksamheten startar den 1 januari 2025 med drygt fyrtiotalet medarbetare. Avdelningen kommer på sikt att vara placerad i Segerstedthuset.
Den nya avdelningen kommer bestå av personal från följande avdelningar och enheter (de avdelningarna/enheterna läggs i sin tur ner):
- UU Samverkan
- enheten för samordnat forskningsstöd vid planeringsavdelningen
- enheten för globalt samarbete vid avdelningen för internationalisering
- enheten för forskningsstöd vid kansliet för humaniora och samhällsvetenskap.
Resurser kommer även att tillföras avdelningen från de tre vetenskapsområdena samt från avdelningen för ekonomi och upphandling.