Världen i förändring – studenter får lära sig om hållbarhet

Ett höghus med grön växtlighet på alla balkonger

Foto: Getty images.

Den nya utbildningen Världen i förändring siktar på att stegvis integrera hållbarhetsfrågor på universitetets alla grundutbildningar med start nu i vår.

Profilbild på Petter Terenius

Petter Terenius

Petter Terenius, universitetsadjunkt vid Institutionen för informatik och media, koordinerar arbetet med utbildningen, som är designad för att användas inom alla vetenskapsområden och för studenter inom alla utbildningar. Den generella utgångspunkten är att universiteten enligt högskolelagen ska främja hållbar utveckling.

– Det är ju viktigt för att det står i lagen, men man kan ju också vända på det. Det står i lagen för att det är viktigt. Dessutom, när det gäller rankning är det ju just sådana här initiativ som gör att vi hamnar högre upp. Det har ett PR-värde för universitetet. Universitetets hållbarhetsarbete är inte särskilt synligt idag, men det här är ett sätt att faktiskt visa det utåt. Det är en riktigt spännande hållbarhetssatsning.

Utbildningens tre delar i moduler

Utbildningen består av tre huvudsakliga delar: en grundläggande öppen modul, en modul relaterad till det specifika utbildningsprogrammet en viss student läser samt en mer temabaserad modul som är öppen för studenter från alla institutioner.

Petter Terenius förklarar att den grundläggande modulen behandlar grundläggande hållbarhet, planetära gränser, målkonflikter, med mera, och är tänkt att innehålla tolv halvtimmeslånga inspelade föreläsningar som studenterna kan ta del av online.

– Utbildningen är unik. Det finns ju andra MOOC’s (Massive Open Online Courses) om FN’s hållbarhetsmål till exempel, men tanken här är att lärarna knyter an till den egna forskningen. De kan presentera ett visst tema och sen diskuterar de hur deras egen forskning hänger ihop med det.

Syftet med utbildningen är också att lösa ett problem för institutionerna. Många studenter får inte med sig de här perspektiven idag, menar Petter Terenius. Målbilden är att examinera studenter som gör medvetna och faktabaserade val, men som också förstår att frågor om klimat, konsumtion, naturen och människors livsförhållanden inte alltid har självklara svar.

– Många kommer ut i en nyckelposition när de börjar sina yrkesliv och vi vill att de ska tänka hållbarhet när de fattar sina beslut. Förhoppningen är ju att studenterna i sina yrkesliv ska kunna skapa en bättre värld.

Från lokalt projekt till universitetsövergripande

Projektet initierades ursprungligen av Sebastian Sobek, professor i limnologi vid Institutionen för ekologi och genetik. Det startade med en vilja att försöka integrera hållbarhetsfrågor på kandidatprogrammen inom teknik och naturvetenskap, berättar Petter Terenius.

– Men att begränsa det till ett vetenskapsområde är ingen vits, eftersom dessa frågor är mångdisciplinära. Då kan vi lika gärna expandera och försöka nå alla studenter på universitetet. Hållbarhetsfrågor är ju typiska frågor som spänner över väldigt många områden, och som dessutom är tacksamma att diskutera med studenter.

Intentionen är att alla programstudenter på grundnivå ska ha möjlighet att ta del av den här utbildningen inom hållbar utveckling från och med läsåret 2025-2026.

– Vi håller på och spelar in föreläsningarna nu i Studio Blåsenhus, för att testköra på ett program under vintern. Förhoppningen är att sedan rulla ut det på många utbildningar.

En intressant utmaning

Av de elva lärare som hittills har tackat ja till att medverka är sex professorer, fyra docenter och en lektor. Men det är ingen brist på forskare som forskar om hållbarhetsfrågor. Problemet är vem som har tid att medverka och dels vem som är mest relevant för kursen, säger Petter Terenius.

– Det viktiga är ju att man har en forskning som är relevant i sammanhanget och kanske också att man ”når fram i rutan”. Under sommaren har jag satt ihop ett spännande lärarlag. En intressant utmaning, för det finns ju ingen formell förteckning över ”hållbarhetsmänniskor” på universitetet.

Petter Terenius har även träffat hållbarhetschefer på universiteten i Coimbra, Lancaster och Oxford och lyssnat till deras perspektiv liksom till funderingar kring hur eventuella framtida samarbeten på området skulle kunna se ut.

– Det ska bli kul att ro det här i land. Det vore dessutom kul om vi kunde göra det till ett startskott för något annat, så vi får väl se var någonstans det här hamnar.

Johan Ahlenius

Mer information

Institutionen för biologisk grundutbildning (IBG) sköter all administration kring den grundläggande öppna modulen i utbildningen.

Varje institution som vill använda materialet skapar antingen en egen kurs på kandidatprogrammen alternativt ett hållbarhetsmoment under någon av de befintliga kurserna. Idén bygger på frivillighet och på hög flexibilitet.

Utbildningen är kostnadsfri för institutionerna.

För mer information, kontakta Petter Terenius, petter.terenius@im.uu.se.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin