Sök medel för programutveckling runt målkonflikter i hållbar utveckling

Höstträd i park.

Nu är den första utlysningen av forskningsmedel öppen inom rektors nya satsning på forskningsinstitut för ett mer hållbart samhälle. Foto: Mats Målqvist.

Det nyinrättade forskningsinstitutet UUniCORN har lyst ut katalysatormedel för programutveckling om målkonflikter i hållbar samhällsomställning. Ansökningar tas emot löpande fram till den 8 maj 2025.

Institutet för forskning om målkonflikter i hållbar samhällsomställning (UUniCORN) kan beskrivas som en plattform för tvär-, mång- och transdisciplinär forskning och samverkan med fokus på målkonflikter kopplade till hållbar utveckling. UUniCORN inrättades i september 2024 och har nu utsett ett vetenskapligt kollegium och gjort sin första utlysning av medel till programutveckling.

Instruktion för institutet

Den 12 november 2024 beslutade rektor om en instruktion för UUniCORN. I den står bland annat:

"Stora samhällsutmaningar kräver många typer av omställningar. Tekniska system, produktionsformer, konsumtionsmönster och levnadssätt kan behöva förändras, liksom hur marknader regleras och politik utformas. I sådana förändringar kan det uppstå synergier men även målkonflikter som försvårar eller i värsta fall blockerar nödvändiga omställningar.

Institutet inriktas mot mångvetenskaplig forskning om målkonflikter och synergier i processer där samhället ska ställas om för att möta stora utmaningar."

I instruktionen står det vidare: "Huvudsyftet med institutet är att skapa en internationellt ledande, mångvetenskaplig forskningsmiljö som utvecklar nya metoder och kunskaper om hur målkonflikter kan identifieras, analyseras och hanteras. De samhällsomställningar som kommer att stå i fokus är i hög grad kopplade till social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Målet är att forskningen ska vara av högsta kvalitet."

Vetenskapligt kollegium

Det har också utsetts ett vetenskapligt kollegium vid UUniCORN med representanter från de tre vetenskapsområdena. Tillsammans med föreståndaren Mats Målqvist ska kollegiet utveckla idéer och aktiviteter för institutet för att skapa en mötesplats och forum för forskningsprogram med olika inriktning. Kollegiet hade sitt första möte den 18 oktober 2024.

Utlysning av katalysatormedel

I den nu aktuella utlysningen kan forskare söka katalysatormedel för utveckling av forskningsidéer som kan bli en del av UUniCORN.

Ansökningarna tas emot löpande fram till den 8 maj 2025 och bedöms av institutets vetenskapliga kollegium.

Läs mer om utlysningen av katalysatormedel

Anders Berndt

Fakta UUniCORN

Rektor Anders Hagfeldt vill att Uppsala universitet ska ta en ledande roll på vägen mot ett mer hållbart samhälle. I syfte att uppnå detta har rektor beslutat att satsa på forskningsinstitut inom vissa utvalda områden. Satsningen går under namnet Uppsala universitets framtidsinstitut (UUniFI).

I ett första steg kommer UUniFI bestå av sex delar inom områdena:

  • hållbar utveckling med fokus på målkonflikter och synergier
  • migration
  • precisionshälsa
  • grön energiomställning
  • AI och digitalisering
  • tvär- och mångvetenskap.

I september 2024 startades Institutet för forskning om målkonflikter i hållbar samhällsomställning (Uppsala University Conflicting Objectives Research Nexus - UUniCORN). När institutet startades användes ett annat namn som reviderades till ovanstående i ett rektorsbeslut den 12 november 2024.

UUniCORN är den första delen inom UUniFI som startats. För de övriga fem planerade delarna pågår förberedelsearbete inför att kunna sätta igång verksamheten.

Vetenskapligt kollegium

Vid UUniCORN finns ett vetenskapligt kollegium med följande personer:

  • Giuliano di Baldassarre, professor i hydrologi och miljöanalys
  • Ann-Kristin Bergquist, professor i ekonomisk historia
  • Malcolm Fairbrother, professor i sociologi
  • Maria Forsberg, lektor i miljörätt
  • Gabriele Messori, professor i meteorologi
  • Neil Powell, lektor i lärande för hållbar utveckling och global hälsa
  • Joëlle Rüegg, professor i miljötoxikologi.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin