Fransk-svenskt utbyte i utbildningsvetenskap

porträtt av Henrik på Blåsenhus.

Henrik Edgren är docent i historia och utbildningssociologi vid Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningssociologi. Foto: Annica Hulth

Hur går undervisningen i kristendom till på franska gymnasieskolor? Det ska Henrik Edgren utforska på plats under fyra månader vid universitetet i Angers. I mars kommer den franske forskaren Eric Mutabazi hit till Uppsala universitet.

När vi träffas i början av november har Henrik Edgren hunnit packa sina väskor. Dagen därpå bär det av till Frankrike, närmare bestämt l’Université Catholique de l’Ouest (UCO) i Angers. Han och Eric Mutabazi, forskare vid UCO, har fått ett forskarutbyte finansierat av ASFR senior fellowships.

De båda forskarna har olika forskningsprojekt men deras ämnen är näraliggande.

– För Erik handlar det om hur man undervisar kring värdegrund i svenska skolor jämfört med i Frankrike. För mig handlar det om kristendomsundervisning på gymnasiet, ett projekt som jag ska arbeta med på plats, säger Henrik Edgren.

Han är docent i historia och utbildningssociologi vid Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningssociologi.

Pågått i tio år

Utbytet med Frankrike har pågått i tio år, men i början handlade det om utbyten för lärare och studenter. Det började som ett Erasmusprojekt för lärare, då Henrik Edgren och en kollega åkte till Frankrike. Sedan involverades studenter som åkte på Erasmus-utbyten. En annan satsning var att förskollärar- och lärarstudenter gjorde en av sina VFU-perioder i Frankrike på en fransk skola.

– Som prefekt jobbade jag mycket med detta och det är flera lärare på institutionen som har varit involverade. Förhoppningsvis kommer det att fortsätta leva vidare.

Samarbetet kring studenter ledde senare till utbildnings- och forskningssamarbeten kring begreppet ”medborgerlighet” och värdegrund i undervisningen.

– Jag blev mer och mer involverad i forskningen och de senaste åren har jag varit med och organiserat franskspråkiga konferenser, bland annat i Kanada. Utifrån det sökte vi det här stipendiet från AFSR, säger Henrik Edgren.

Forskar om kristendomsundervisning

Hans egen forskning är inriktad på hur kristendomsundervisningen påverkas av den så kallade 'laïcité'-principen. Där ingår att religionen inte ska ha någon plats i det offentliga livet, samtidigt som kristendomen är en del av det franska kulturarvet.

– Jag ska undersöka om hur man undervisar i kristendom utan att göra våld på 'laïcité'-principen. Och jämföra med hur det är i Sverige där egentligen alla religioner ska ha samma plats med i praktiken får kristendomen lite större betydelse.

Han ska vara med och observera undervisningen, träffa franska lärare och läsa in sig på fransk forskning inom området. Läromedel ska han också studera.

– Eftersom jag har flera olika ingångar är det viktigt att vara på plats, plus att jag ska vara med i forskningsmiljön, på seminarier och delta i verksamheten så mycket som möjligt.

Viktigt att kunna språket

En annan viktig förutsättning är förstås att kunna språket.

– Det hade varit mycket begränsat om jag bara kunde kommunicera på engelska. Franska forskare publicerar ofta på franska och har sina egna nätverk, så språkkunskaper är avgörande för att kunna ta del av forskningsmiljön fullt ut.

Det underlättar att han har varit i Angers förut.

– Det är ju en trygghet att känna till miljön, det är ju inte ett helt nytt ställe jag kommer till. Erik har ju också varit i Uppsala tidigare. Så det här är ett bra exempel på hur man kan bygga ett samarbete under längre tid och ta små steg i taget.

Annica Hulth

Seniorstipendier från ASFR

AFSR, den fransk-svenska föreningen för forskning, delar ut fyra seniorstipendier för läsåret 2024–25. Två av dem involverar forskare vid Uppsala universitet:

  • Professor Sylvie Requemora, professor of 17th century French Literature at Aix-Marseille Université som ska samarbeta med Christina Kullberg vid Institutionen för moderna språk och kollegor vid Institutionen för idéhistoria, Uppsala universitet.
  • Eric Mutabazi, Faculty of Education, Université catholique de l'Ouest (UCO), Angers som ska samarbeta med Henrik Edgren, Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningssociologi, Uppsala Universitet.

Huvudsyftet med AFSR:s stipendier är att främja akademisk excellens inom utvalda akademiska områden och samtidigt stärka forskningssamarbetet mellan Sverige och Frankrike.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin