Riktlinjer för generativ AI i undervisningen från 20 januari 2025

Universitets första riktlinje om generativ AI i undervisningen börjar gälla den 20 januari 2025. Foto: Getty images.
Nu har universitetet fått sin första universitetsövergripande riktlinje för AI i undervisningen. Riktlinjen börjar gälla den 20 januari 2025.
Det har väl knappast undgått någon att det numera finns system som kan skapa ny både nya texter, bilder och filmer utifrån instruktioner från en användare. De här systemen går under samlingsnamnet generativ AI och de skapar nytt material utifrån stora mängder träningsdata.
Börjar gälla 20 januari
Den snabba utvecklingen av generativ AI med både möjligheter och utmaningar i utbildningssituationen har gjort det allt mer nödvändigt med riktlinjer för hur generativ AI ska hanteras i utbildningssituationer inklusive vid examinationer. Rektor utsåg därför i november 2023 en arbetsgrupp med både lärare, studenter och personal från universitetsförvaltningen för att ta fram förslag på universitetsövergripande riktlinjer för användning av generativ AI i undervisningen.
Utifrån arbetsgruppens förslag, reviderat efter interna remissvar, beslutade rektor om riktlinjerna den 26 november 2024. De nya riktlinjerna omfattar utbildning på alla nivåer från grundnivå till och med forskarutbildning.
Stöd för lärare
– Riktlinjerna fungerar som ram eller golv och erbjuder därför stöd till lärare och studievägledare. Före riktlinjerna blev fastställda var det inte tydligt för varken lärare eller studenter vilket utrymme generativ AI fick ta i undervisningen. Med riktlinjerna blir det tydligt att användning av generativ AI i undervisning är tillåten om det inte begränsas av tydliga skriftliga lokala bestämmelser. Det skickar signaler till både lärare och studenter att vi bör använda generativ AI i den omfattning lärare finner lämpligt, säger Susanne Mirbt, enhetschef på avdelningen för kvalitetsutveckling.

Susanne Mirbt, enhetschef på avdelningen för kvalitetsutveckling. Foto: Mikael Wallerstedt.
Riktlinjerna är medvetet ganska allmänt hållna. Detta eftersom generativ AI förändras snabbt, dessutom skiljer sig förutsättningarna för hantering av generativ AI mellan olika utbildningar och ämnen. Tanken är därför att de nu beslutade universitetsövergripande riktlinjerna kan kompletteras med mer detaljerade bestämmelser, till exempel i en kursplan eller på programnivå.
– Uppsala universitet erbjuder hundratals kurser varje termin, inom en mängd olika ämnen. Vad ansvariga lärare bedömer vara tillåten eller otillåten användning av generativ AI kan variera så mycket mellan olika kurser - och även mellan olika moment av en kurs - att övergripande riktlinjer kan behöva kompletteras av lokala bestämmelser.
Begränsningar ska framgå skriftligt
Riktlinjen består av sex punkter. Det viktigaste är att det ska framgå skriftligt om användning av generativ AI är begränsad vid undervisning eller examination och studenter som planerar att använda generativ AI måste själva hålla sig informerade om riktlinjer för hantering av AI.
– I riktlinjen står att eventuella begränsningar ska kunna motiveras utifrån kunskapsmål, uppgiftens karaktär eller pedagogiska överväganden. Jag vet att det finns dessa motiv i verksamheten som kommer att leda till lokala riktlinjer. Samtidigt tro jag att lärare i allt större utsträckning kommer inkludera möjligheten till användning av generativa AI verktyg i sin utformning av uppgifter och examination.
Anders Berndt